Dagens whisky den 17/12 är:

Glendullan

Region: Speyside
Ålder: 21 år
Styrka: 50,8 %
Fat: Sherry Hogshead singelfat
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Hej mamma! Jag är hemma igen! Tung, blommig och gräsig doft som i mina ungdomsdagar. Men den är inte riktigt så enkel. Mentol börjar osa ur glaset och blandas med örter, mogna grönsaker och till slut en plommonkaka.

Med lite vatten blir den mera maltig och får en liten influens av tobak. Det finns nåt av brunsås i doften också, lite åt det söta hållet. Det finns till och med den där jästsmaken som var så vanlig förr.

Med lite vatten kommer det

Smak

Ingefärsdricka, kryddnejlika, nötig honung och choklad. Den smakar verkligen gammalt, både i ålder och stil.

Droppar i lite vatten och då hittar jag mera choklad, piptobak och en vällagrad Oloroso sherry. Nöj er inte med det jag skrivit, det finns mycket mer smaker, men det känns som att jag förstör för er genom att skriva mer.

Eftersmaken är ganska lång med marmelad, chokladbönor och den där härliga jästsmaken.

Avslutningsvis

Detta är som att gå tillbaks i tiden och faktiskt kunna känna igen en Speyside whisky på smaken. Med alla experiment som destillerierna gör nuförtiden, har det blivit mer eller mindre omöjligt. Men en Glendullan är trogen sitt arv av att sitta mitt i whiskysmeten med en enorm önskan att emulera gamla tiders Glenfiddich och Balvenie.

Destilleriet ligger i Dufftown och det är faktiskt att betrakta lite grann som whiskyns huvudstad nuförtiden. Förr var det Campbeltown som var det, men…

Dufftown är inte stort, cirka 1700 invånare, men det ligger sex destillerier där och de är inte små. Sammanlagt produceras runt 12% av all skotsk whisky i Dufftown. Två av Skottlands största märken, Glenfiddich och Balvenie kallar staden sitt hem och det är även här man genomför en av de mest uppmärksammade festivalerna, the Spirit of Speyside.

Glendullan grundades mitt under skotsk whiskys första stora era, 1896. Man har producerat sedan dess med ett avbrott från 1940 – 1947 pga. brist på korn, fast dagens destilleri är inte detsamma som det ursprungliga. Det byggdes splitternytt 1972 bredvid det gamla och de producerade sedan tillsammans fram till 1985, då gamlingen lades i malpåse. Man producerar som mest 5 miljoner liter råsprit årligen.

Whiskyn från destilleriet säljs i stora delar som singelmalt, fast jag vet inte de exakta procenten. En del kommer ut i begränsade buteljeringar under namnet Glendullan, men den mesta singelmalten kallas Singleton. Under det namnet buteljerar ägaren Diageo tre olika malt, Glen Ord, ursprungligen såld i Asien, Dufftown som såldes i Europa och slutligen Glendullan i USA. Idag kan du hitta alla tre varianterna överallt, eftersom Diageo försöker få till världens största whiskymärke.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning?

Slàinte!

Martin