Dagens whisky den 12/12 är:

Linkwood

Region: Speyside
Ålder: 11 år
Styrka: 57,5 %
Fat: Cognac singelfat
Buteljerare: Mossburn OB

Doft

Från början är det här en havregrynsgröt med mandarinklyftor. Efter ett tag kommer det lite lime och kakdeg. Det finns också något medicinalt där.

Med lite vatten öppnar den sig avsevärt. Nu kommer det fram både päron, druvor och kanske en aning banan. Det finns en örtig kvalitet i doften.

Smak

Sympatiskt fruktig, sötaktig och lite nötig. Smöraktigheten för tankarna till nån sorts pudding.

Med vattnet dyker åter frukterna upp. Citrusen finns där, men är väldigt subtil. Välmogna äpplen och bananer som täcks av en sylt av blandade bär. Mandel och andra nötter hittar också vägen till min mun och luras lite till att de ska vara lätt rökiga. Jag tror inte att det stämmer, men OK, låt oss påstå att det finns en antydan av tobak.

Eftersmaken är mellanlång och fortsätter i samma linje, kanske med lite peppar också.

Avslutningsvis

Jaha, nu är vi halvvägs igenom årets kalender, vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar på fejjan eller i ett mejl, beröm, skäll… Ni bestämmer!

Linkwood är ett anrikt destilleri, men utan en ärofull historia. Det byggdes 1821 av Peter Brown som sedan drev destilleriet fram till 1868, då han föll av pinn. Sonen William tar över.

1872 bestämmer sig William för att han inte gillar vad han ser, så han river hela destilleriet och bygger nytt. Jag har letat efter orsaken, men inte hittat något. Vem vet, han kanske tröttnade på att vänta på den oundvikliga ödeläggande branden… 😊

Förutom ett antal ägarbyten, har destilleriet fungerat utmärkt genom åren och tack vare sin fina kvalitet blivit väldigt populärt i blended industrin. Man hittar deras whisky i bl.a. White Horse, Haig, Bells och Dimple.

Slàinte!

Martin