Vilken tur att vi lever i ett land där folk där folk bryr sig om varandra. Det var bara ett par veckor sedan, som jag körde på Götavägen klockan 08.15 och blev stoppad av polisen för att ha framfört min ack så sköna SUV i 63 km/h. Vägen är tvåfilig och dessutom i stort sett otrafikerad, men jag förstår resonemanget. Det kan ju springa ut ett barn eller ett rådjur och tvinga in mig i en situation, där jag väjer vilt, flyger av vägen, voltar tre gånger och kraschar in i en elstolpe varvid jag orsakar elavbrott för halva stan samtidigt som jag dör en hemsk och smärtsam död.  Detta blev jag nu besparad till ett ringa pris av 2400 kronor. Eftersom det är enbart för mitt eget bästa som polisen stod där, kan man ju i ärlighetens namn inte klaga, eller?

Vi vet ju att det är för vårt eget bästa som Staten beslöt sig att kriminalisera två tredjedelar av den svenska befolkningen då de införde Ipred-lagen. Alla begriper ju att man inte får stjäla och eftersom vi alla är föraktansvärda tjuvar, är det ju bara rätt och riktigt att vi blir straffade, eller åtminstone hotade med straff. Ni får ursäkta min dumhet, jag har inte förstått hur det hela funkar. Jag får spela in det som spelas på radion, det är OK. Fast jag får inte ladda ner samma låt från nätet. Konstigt. Jag köper en skiva i butiken och spelar in en kopia åt dig, min gode vän och det är OK. Jag köper samma skiva på nätet, men kan inte ens ladda ner den i min mp3-spelare. Hmm… Fast det är ju bra att det är privata organisationer som sköter sökandet efter film- och musiktjuvarna så att polisen inte behöver använda sina redan hårt ansträngda resurser till det utan kan istället använda pengarna till att jaga hastighetsmördarna på våra vägar, ja naturligtvis under förutsättning att solen skiner. Det vill ju fan till att stå där vid vägkanten när det regnar.

Fan är dessutom inte den ende som står i kö för att agera i vårt eget bästa intresse, Gud vill ha ett finger med i spelet också. Som ni vet är Gud inte så värst pratsam, så han använder sig av sina representanter istället. Det är inget konstigt med det, Metallica använder sig också av representanter, advokaterna som vi alla lärt oss att uppskatta och älska så.

I Guds fall är det prästerna som representerar Honom och uppenbarligen anser Han att för vårt eget bästa ska Värnamos kyrkoherde Pär Persson inte längre vara kyrkoherde, utan istället syssla med mer mondäna saker som kanske sälja mobiler eller försäkringar. Problemet med Pär är att han är duktig med människor. När han döpte ett barn var han så älskvärd att det inte kunde vara någon tvekan om Guds välvilja. När han vigde barnet i fråga var pompan och ståten sådan att vi alla förstod att Gud hade en högre mening med förbundet och när sedan barnet dog var Pärs inlevelse och förklaring av tragedin sådan, att vi alla inte kunde annat än buga oss för Guds omnipotens och överväldigande kärlek.

Men Gud misstyckte. Han var tydligen inte så förtjust i att folk bad om att Pär skulle hålla i deras ceremonier och samtidigt ignorera Hans övriga tjänare som istället fick gå och påta i jorden eller vad det nu är präster gör när de inte officierar. Pär höll i massor av begravningar samtidigt som Guds övriga representanter bara höll i ett fåtal. I de flesta fall var det de berörda som önskade det, men vad vet de? Gud vet bättre och ledde därför sina ärade präster i en palatskupp som skulle kunna anses vara bland det skamligaste vi upplevt, men så är det ju inte, Gud ledde dem, inte deras ambitioner.

Så för vårt eget bästa är nu Pär borta från predikstolen, ersatt av en grå massa vi inte bett om. Vi vet ännu inte om det, men det kommer att befrämja våra liv och höja vår livskvalitet. Tack vare att Guds nya ansikte utåt inte är lika fascinerande, kommer Hans härlighet att skölja över oss med sådan kraft att vi inte kommer kunna motstå Hans budskap.

Allt detta har fått mig att fundera på vad vi i Wernamo Whiskyvänner är beredda att göra för dig och ditt eget bästa. Jag har kommit fram till följande:

För ditt eget bästa är vi beredda att

  • Presentera provningar med whiskies som är roliga, intressanta och i vissa fall kanske t.o.m. äckliga.
  • Se till att du får en bit mat efter provningen, så att du mår bra dagen efter.
  • Hitta på en massa tokigheter som adventskalendrar, resor, fatköp, lekar och annat som kan förhöja dina upplevelser mitt i vardagen.
  • Hälla upp en dram åt dig när du hälsar på oss i våra hem och söker en vän.

Mer än så är vi däremot inte redo att göra för dig, trots allt är vi ju varken Polisen, Staten, Gud eller Metallica.

Slainte!

Martin Liska