Som nytillträdd ordförande för denna eminenta förening vill jag avlämna följande ”krönika”

Föddes 1953 i Ljungby och flyttade 1959 till Bor, där jag bott utan större avbrott sedan dess. Utbildad elektriker, med allmän elbehörighet samt gymnasielärarexamen under senare år.
Arbetar idag på Figy i Värnamo på elprogrammet, där jag hjälper till att utbilda elektriker.

Vad har det med whisky att göra?Jo…

El behövs till att destillera. Den första destillationsapparaten jag installerade var på tidigt 80-tal. Det var det nyinflyttade företaget Leto Industri-återvinning som hade en destillationsapparat för framställning av destillerat vatten. Denna hade säkert fungerat även till jästa drycker, men det kan jag inte tänka att den användes till? I så fall är det preskriberat.

Omkring 10 år senare var det dags för nummer två. Den stod lite mer undangömd i ett mycket välrenoverat uthus strax utanför stan. 30-40 liter skulle jag tro. 3 kW rostfri patron med elektronisk termostat. Detta vid handen gjorde att alldeles utsökta droppar (enligt säker källa) kunde avlevereras. Denna mycket fina utrustning var definitivt ingen ”spritfabrik” utan ett led i några ungdomars stora kemiska intresse. Jag vet emellertid att de båda grabbarna som sysslade med detta, ganska snart kom på bättre tankar och började handla skattefritt i Tyskland i stället.

Vi har faktiskt en medlem som producerade alkohol på en Don Pedro kaffekokare. Det blev inte många droppar i varje kok, men ändock. Vi kanske kan få en föreläsning om det någon gång…?

Vad har detta med whisky att göra? Jo…

Intresse av destillerade drycker! Det har vi väl alla haft, men handen på hjärtat, när vi var unga inte drack vi en 27-åring innan dansen? Silverrom, Polsk rönnbärsvodka, Mavrodafne, Beijas, Skeppet och Renat var väl snarare namnen på destillaten i ungdomen.

Jag minns en resa på tidigt 70-tal till Kitzbühl. Taxfreebutiken i Salzburg stoltserade med en Hennessy XO på tillbud. Den gick åt i goda vänners lag efter hemkomsten innan lördagsdansen tillsammans med Coca Cola.
En riktig lyxig dryck den där Hennessy.

Vad har detta med whisky att göra? Jo…
Destillatet, YPK-värdet!! (Yrsel Per Krona). Den första whisky jag kom i kontakt med var Standard Selection. Vet inte om den finns i dag, men den och lite sockerdricka, en påse Nonstop och en isbit, som definitivt tog bort den sista smaken på den lilla del whisky som fanns i flaskan, gjorde att även dessa droppar slank ner (ber om ursäkt för att jag kallade Standard Selektion för whisky, men det stod så på etiketten).

Vad har detta med whisky att göra? Jo…

Ja, ja, men jag trodde faktiskt det var whisky jag drack.
1987 blev jag frälst. Jag menar på whisky. Satt på flyget på väg till Canada och bredvid mig satt en kompis som just köpt en flaska Cardhu 12 årig Speyside. Kompisen Åke Samuelsson sa – ”Detta ä enna en goé whisky” på sin bredaste Göteborgska. 7 timmar senare landade vi på Toronto Airport, pigga och glada tacka vare Cardhu och jag var frälst. Så här skall en whisky smaka.
I dag är Cardhu inte min absoluta favorit, men när tillfälle bjudes köper jag hem en butelj och tänker på frälsningens stund.

Efter resan till Canada 1987 så har jag blivit mer noggrann med mina val av whisky, visst har det inhandlats en och annan låda Statesman, Teachers och Famous, men de senaste åren är det uteslutande ren malt som bärs hem. Bushmills standard har jag alltid hemma om det kommer någon som bara vill ha en whisky.

För så är det väl. Om jag frågar en gäst. Vad vill du ha till kaffet och han svarar en whisky. Då vet vederbörande inte vad han vill ha. Vadå whisky? En sådan gäst får en Bushmills. Den är inte så dålig faktiskt, jag tar själv en då och då, men vid en stund framför brasan föredrar jag en Auchentoshan (Lowland), Tallisker 16 årig eller någon Edradour.
Jag föredrar alltså lite mjukare whisky.

Jag är medlem nummer 37 i föreningen och har varit en flitig besökare på våra eminenta provningar. Genom att gå på provningar vinner man mycket. Man lär sig nya smaker och dofter. Tips på whiskies som man kanske aldrig skulle köpa annars.  Du träffar många likasinnade och kanske en kompis som du kan dela ett fat med. Eller varför inte bli delägare i något av föreningens egna fat.

Slàinte!

Anders Sällberg
Ordförande Wernamo Whiskyvänner