Alla vi människor har väl drömmar och förväntningar? Hur skulle man annars orka leva?
Som små barn utan så lång livserfarenhet kunde förväntan bestå i att ”kommer inte Tomten snart?” eller när man blivit lite äldre längta efter skolstarten. När man sedan kommit upp i tonåren kunde det handla om att bli femton så man fick köra moped. Den pirrande känslan av den första förälskelsen kanske kom strax därefter.

I takt med att man blir äldre så får man så andra drömmar och förväntningar. Jag tror därför det är bra att ha dagdrömmar och något roligt, spännande, skönt, gott, värmande att se fram emot. Väntan skruvar ju upp förväntan där sedan resultatet visar sig positivt eller negativt. Nu i vuxen ålder kan det handla om att snart få semester, eller istället från en tids ofrivillig ledighet, hitta ett nytt jobb eller kanske göra en resa för miljöombyte. Det kan handla om en spännande date kanske. Något så enkelt som att kunna få avnjuta en god whisky, att se en bra film, läsa en bra bok, att lyckas genomföra en kraftansträngning som Stockholm Marathon etc. Oavsett vad det nu är så tror jag att dessa förväntningar är bra så man har något att se fram emot och planera inför.

Vi är nu i början på ett nytt år då många gett nyårslöften. Många har nog också drömmen om att det nya året ska bli ännu bättre. Men det är också förenat med en hel del måsten. Vissa tycker det ska bli roligt att bli ett år äldre. Det kan handla om att fylla moppe, eller att fylla 20 så man får gå på systemet. Andra skulle vilja vrida klockan tillbaka och bli yngre.

Någon hade för en tid sedan en krönika om tid. Det är ett intressant fenomen. För när man är liten och inte har levt så länge så tycker man säkert att en dag, eller vecka är riktigt lång. Det är väl för att ens tidsbegrepp är annorlunda och referenspunkterna få. Som vuxen kan man istället förvånas över hur fort allt går. Vart tog denna vecka vägen, hör man ofta. Folk har väl så mycket att göra med jobb, familj, fritid, m.m. Men det är också beroende på vad man gör med sin tid. Gör man något man inte tycker är roligt känns tiden väldigt lång och tråkig. Gör man däremot något roligt hinner man knappt fatta förrän det är över. T.ex. när man håller på ett lag i hockey och laget leder med ett mål en minut från slutet. Då får ens favoritlag en man utvisad och motståndarna tar ut målvakten. Då tycker man denna minut känns väldigt lång, medan det andra laget som jagar kvittering tycker att tiden går alldeles för fort.

Per Falkman
sekreterare