Varför ska livet vara så komplicerat?

Jag såg att en bit golvlist hade lossnat i köket, inga problem det  fixar man i en handvändning. Gick ner i källaren för att leta upp spik och hammare, då kom jag på att väggarna i källaren borde ju faktiskt lagas upp. Huset är från 1942 och på den tiden använde man gammal efterkrigsbetong dvs. mer sand och sten än betong.
Gick upp från källaren och började jaga murare istället. Efter mycket slit att få tag i en murare som hade tid att komma och kolla saken så fick jag tag i en riktig yrkesman. Han kom dit och konstaterade att ska du laga upp dessa väggar ska du nog gräva runt huset, fixa dräneringen och lägga på en isolering utvändigt för att få väck all fukt som tränger in i väggen.

Nya problem! Nu var det dags att jaga grävare! Pratade med en gammal kompis som är i grävarsvängen och han gav mig tips på vem jag skulle kontakta, fast gräva mitt i vintern är ingen idé. Vänta till mars-april, var hans råd. Mars kom och någon vinter var inte att tala om, så vinterkläderna skulle upp i garderoben. I garderoben var halva väggen täckt med något vitt, spindelnät tänkte jag. Nähä! det var mögel, vad katten är det för fel nu då?

Taket! det var dags att byta tegel och byta ut råspånten där det hade blivit förstört. Dags att jaga snickare! Fick tag i Almqvist Bygg som var de enda som hade tid att göra jobbet. I september började de jobbet med att riva det gamla och bygga det nya. De fick också påbörja källaren med att ta bort alla fönster och sätta dit glasbetong.

Vintern kom och ingen idé att gräva, bara vänta på att det ska bli mars-april.
Mars kom och dags att jaga grävare. Bopen Entreprenad fick det bli och han lämnade ett skäligt pris.

Altanen är i vägen, ska du ta bort den eller ska vi ta tre sidor på huset, sa Bopen.
Vi låter den vara kvar så kan vi koppla på den gamla dräneringen, sa jag

Bopen började gräva och konstaterade snart att det finns ingen gammal dränering. det var bara att riva altanen fast behålla taket så man slapp rivningstillstånd och nytt byggnadstillstånd.

Man kanske skulle gjuta upp en platta istället för att ha altanen på plintar och man kanske skulle gjuta upp plattan längs med hela husväggen, så får det bli.

Man kanske skulle passa på att lägga i rör för vattenburen golvvärme den dagen man behöver det, så får det bli.

Kanske man skulle strunta i inglasat uterum och bygga isolerat rum direkt, så får det bli.

Varför inte utnyttja taket som en solveranda och sätta upp grillen där, så får det bli.

Jag kan ju slå väck dörren och fönstret från köket, så jag får en öppen planlösning till nya rummet, så får det bli.

Jag kan bygga in mitt akvarium i ena kortväggen och ha två whiskyhyllor över mina fiskar, nära till vatten och whisky, så får det bli.

Nu står jag klar med mitt tak, glasbetong i källaren, soldäck, en liten solplatta, ett nästan färdigt rum med rör för vattenburen värme, det är bara väggen vid mitt akvarium och en liten bit vägg till köket som är kvar att göra.

Jag kanske snart är inne i köket och kan sätta dit den förbenade golvlisten som jag började med för tre år sedan, eller varför inte riva bort resten av listerna och börja renovera köket också? Vi får se! Källaren ska ju fixas den med och trädgården ser ju ut som den gör efter alla maskiner och hantverkare.

Med hammaren och spiken i sin hand!
Jan Cherek