Lördag morgon kommer Roger och Anette och hämtar Eva och mig i Båstad.
Vi är på till Lund för att träffa Åke och Heidi.

Färden går genom ett försommar vackert Skåne. Rapsfälten lyser gula och böljar sig lätt i vinden. Skåne är inte platt som en pannkaka.

Efter en gemensam fika i Lund, lämnar vi damerna åt favoritsysselsättningen, shopping. Vi avslutar vår fika med obligatoriska V75 tipset.
Därefter ger vi oss av mot målet för denna dag, Häckeberga slott. Vägen dit från Lund går genom skir bokskog. Det är något av det vackraste som finns under denna årstid.

Väl framme på slottet strålar ett antal whisky entusiaster samman för att prova sin egen Mackmyra Whisky. Efter att intagit sina platser får vi våra två rör med whisky, Mc M.ÅR och Smoked M.Å.R.

Vår Mc M.Å.R. är doublewood, dvs. har först lagrats 3,5 år på Bourbonfat. Därefter tappat på vårt eget 30 l Sherryfat. Denna andra lagring närmar sig 3 år. Alkoholhalten är 56,0%.

Lukt och smak börjar närma sig fulländning, med vanilj som starkast doft. Efter noggranna diskussioner beslutades att börja buteljering i september. Därefter förmodligen buteljera resten i november. Mognaden under de senaste 12 månaderna är mycket markant. Förutom minnesbilden från i fjor, fick vi även prova grannarnas ett år yngre whisky lagrad på liknande fat.

Sedan gick vi vidare med att prova vår Smoked M.Å.R. lagrad på bourbonfat. Rökigheten börjar träda fram, men lagring ytterligare 2 år är nödvändigt enligt vår bedömning.Några olika referensprover från Mackmyras sortiment bekräftar åter vår egen teori.

Efter detta väntar den spännande vandringen till lagret. När dörren till lagerutrymmet öppnas möts vi av en gudomlig doft, whisky av olika sorter och ålder. Efter att lämnat all elektronik utanför, fick vi inspektera våra fat.

Efter att vandrat tillbaka till Slottet, var det dags för vår privata provning med regionsansvariga Erik Bräck. Då hade vi bl.a. möjlighet att prova Extra Rök i form av råsprit. En mycket intressant upplevelse, där karaktären trädde fram trots att lagring inte skett.
Vårt nästa fat är Extra Rökig på svenskt ekfat.

När shoppingen var avslutad och whiskyn provad, åkte vi till Båstad för att fortsätta dagen med färsk Bjärepotatis med matjessill, därefter grillat etc.
Naturligtvis blev det också bl.a. Tyrconnel Madeira Cask, Edradour, Bowmore…

Kan man ha det bättre en dag i maj?

Whiskyhälsningar från ägarna till faten 06-0558 och 06-0559 genom
Mats Linderoth