En vän till mig anser sig ha kommit underfund med vad livet handlar om. Enligt honom är det centrala i vår existens 3 procents rabatt.

Eftersom min vän företagar på en ganska hög nivå, köper han mycket tjänster och varor och han gör det världen över. Vid varje affärstillfälle kalkyrerar han först vad som krävs för att det ska bli lönsamt och därefter försöker han få – ja, ni gissar rätt – 3 procents rabatt. Om han lyckas, anser han dessa intjänade pengar vara hans lekpengar, de kronor och ören som enligt honom gör livet värt att leva.

Problemet med hans inställning är bara det, att inget annat är viktigt längre. När han var yngre använde han sina lekpengar till att köpa roliga bilar, roliga resor och andra roliga leksaker. Men ju äldre han blev, desto mer tid lade han på affärerna och och själva införskaffandet av de 3 procenten. När jag träffade honom senast och informerade mig om hans leverne, använde han sina lekpengar till att långtidsplacera på börsen.

Vi som startade Wernamo Whiskyvänner har också en åsikt om vad livets mening är, men i vårt fall är den lite mindre prosaisk. Vi har fått för oss att våra smaklökar finns där för att tillfredställas med mat och dryck av bästa kvalitet. Vi tillbringar hellre ett par timmar skrattandes i goda vänners lag än offrar samma tid på börsanalyser och dissekerande av företags inneboende värden.

Whisky är en utmärkt utgångspunkt för vår typ av dekadens. Redan namnet antyder att det rör sig om någonting mer än bara alkohol. Uisge beatha (uttalas ”uiske-va”), som är det gaeliska ursprungsnamnet, betyder ju livets vatten. När man väl bekantat sig litet med denna ädla dryck börjar man förstå varför. Komplexiteten i  doften och smaken är så stor att det i sanning tar mycket övning och lång tid att insupa de intrikata detaljerna och subtila signalerna.

För att vi ska förkovra oss så mycket som möjligt, behövs det självklart assistans av experter. Vi kommer därför att bjuda in föreläsare som kommer att behandla   olika aspekter av det som vi gärna kallar ”livets goda”. Det kommer inte enbart att handla om whisky och vi är övertygade om att vår livskvalitet kommer  att få en välförtjänt knuff i rätt riktning tack vare våra ansträngningar. Om du är intresserad att hänga med på vår upplevelsekick, ska du veta att du är hjärtligt välkommen, för alla vet ju att delad glädje är dubbel  glädje!

Martin Liska