Hej Whiskyvänner och Gott Nytt År!

Denna krönika är den enda då jag inte ligger på er att ni ska skriva som tokiga och detta beror naturligtvis på att här är det vi i styrelsen som ska önska er en god fortsättning. så här är det och nu börjar vi med vår avgående ordförande Anders Nilssons hälsning.

Håll dig uppdaterad i ämnen som berör dig och ditt dagliga arbete, annars kan du missa många möjligheter.

En präst kommer körande i sin bil på landsbygden och får syn på en nunna som står och vänta på bussen. Han stannar bilen och erbjuder henne skjuts till närmsta stad. Den unga nunnan tackar honom, lägger väskorna i baksätet och sätter sig på passagerarsätet bredvid prästen. Hennes nunnedräkt hasar upp när hon kliver på och blottar hennes ena knä.
Prästen kan inte lägga band på sig utan lägger sin hand på hennes knä.

Nunnan tittar honom och utbrister: Fader, kom ihåg psalm 129.
Han drar snabbt till sig handen och beklagar det inträffade, men hans ögon kan inte låta bli att kasta blickar på den unga nunnan. En stund senare glider handen återigen från växelspaken till nunnans knä.

Fader, kom ihåg psalm 129, påminner nunnan honom återigen. Han ursäktar sig en gång till och tar bort handen. De kommer fram och nunnan kastar en menande blick på prästen samtidigt som hon tackar för skjutsen. Prästen fortsätter hem och där skyndar han sig till psalmboken för att läsa psalm 129.

Där står att läsa ” Fortsätt att prova dig framåt, det är enda vägen till salighet”.
Slutsatsen blir håll dig uppdaterad och missa inga möten.

Anders Nilsson

Tack för det Anders, nu har vi lite att fundera över. Som näste man får vår kassör Roger Axelsson göra sin röst hörd.

Här kommer en lite annorlunda julhälsning till Wernamo Whiskyvänner.
Jag brukar efter en veckas arbete för att varva ned antingen besöka min ateljé eller det lite enklare, gå ned till källaren och spela mina gamla vinylplattor från ungdomstiden.

Jag sitter nu och lyssnar på Small Faces första LP från -66. En fantastisk platta med en av de allra bästa 60-talsbanden. Inspelad på Decca röd vinyl (mono?). Jag vet inte men ljudmässigt ok. Bandets orginaluppsättning bestod av Steve Marriot lead guitar and vocal, Ronnie Lane bassguitar and vocal, Kenny Jones trummor, Ian McLagan Organ,guitar and vocal. 1969 lämmnade Steve Marriot gruppen för att bilda Humble Pie, och gruppen tog in två nya medlemmar, Rod Stewart och Ron Wood, ja resten är ju historia.

God Jul och gott nytt år önskar Roger Axelsson, kassör i Wernamo Whiskyvänner.

Jag blir avundsjuk på det faktum att Roger har en egen ateljé och att han fortfarande kan spela sina vinylskivor… Lika bra att direkt gå vidare, till Jan Chereks krönika.

2010 vad har vi att vänta?
Vi har kantats av finanskris, Saab ner i graven, misslyckade klimatförhandlingar, en sommar som regnat bort och andra trista saker.

Det positiva har varit våra glädjetillfällen när vi träffats och smakat av en ny whisky, fått en inblick i hur andra tycker och tänker om just samma whisky som man själv haft i glaset. Vi har haft tur och fått hit många stora aktörer inom whiskytillverkning allt från exportchefen från Amrut till ägaren av Gordon & MacPhail.

Hur ska vi kunna toppa detta nästa år? Det ska vi inte, vi ska tillbaka till basic nivå och köra svenskt ett tag framåt. Vi vet nu vad som finns där ute, nu är det dags för oss att lära oss mer av grunderna och sedan komma upp och nosa i toppen igen.

Precis så här är livet, finanser, klimatet, mm allt går upp och ner i vågor. 2010 kommer vara ett år som kommer att bli bättre än 2009 och jag kan lova att vi kommer få nya upplevelser med ny whisky i glaset.

Jag vill härmed tacka mina kollegor i styrelsen, våra hjälpredor, vårt evenemangsutskott och framför allt alla ni som har ställt upp och varit på våra provningar.

Gott Nytt År

Jan Cherek

Så sant, Jan. Näste nyårsgratulant är Mats Sesö. Han har följande att förmedla:

Ännu ett år har gått och vi har fått smaka på både god whisky och mat. Vi har fått höra intressanta föreläsningar om whisky från många delar av whiskyvärlden.

Vår förening har nu över 100 whiskyintresserade medlemmar som hela tiden blir kunnigare i den ädla konsten whiskyprovning. Vi kan se tillbaka på ett händelserikt 2009 där föreningen utvecklas både som förening och i whiskykunnande.

Vi är välsignade med medlemmar som visar stort intresse på våra provningar och som hjälper till när så behövs. Ni ska ha ett stort tack för er insats detta år. Nu återstår bara att önska er alla ett riktigt

GOTT NYTT ÅR!

Mats Sesö

Vi tackar mats för de hjärteorden och går vidare på listan av Whiskyvänner.

Nå, har jag själv något att säga? Tja, kanske det för en gångs skull…

Om ni minns så gav jag förra året ett nyårslöfte, ett som jag sedan med självklarhet höll. vi behöver inte diskutera orsaken till detta, acceptera det helt enkelt som ett tecken på min starka karaktär 😉

Denna nyårsafton kommer jag inte lova något, istället kommer jag att framlägga min personliga önskelista.

  • Jag önskar mig en vinter så kall som den är just nu. Det är inte så mycket för min egen skull, utan mer för min sibiriska Husky. Sällan har man sett en lyckligare hund!
  • jag önskar att få lägga på vantarna på ytterligare en flaska Glenlivet -59 från G&M. Herregud, jag vaknar fortfarande med den gudomliga smaken i munnen!
  • Jag önskar att statsministrar, presidenter och annat löst folk vid makten slutade upp med att önska fred på jorden och istället började göra något åt saken.
  • Jag önskar att våra egna långbänkar sågas upp och bränns på ett rituellt bål (jag lovar, medlemskorten kommer snart! Och resan. Och fatet…).
  • Till sist önskar jag oss alla god hälsa och framgång i våra förehavanden, det är vi värda efter allt vårt hårda arbete.

Gott Nytt År önskar Martin Liska

Avslutningsvis tycker jag att vi njuter av Pers nyårshälsning.

Jag tänkte förmedla en liten egen dikt som jag knåpat ihop på temat Nyår. Även i mitt senaste alster av vanlig krönika är jag inne och nosar på ämnet.

Ett nytt år är inte bara att man får träffa goda vänner och fira in det nya året med raketer och champagne. Nyåret är också en tid för eftertanke. Till de som inte har det lika bra som vi. Att även deras nya år kan bli bättre. Slutet på 2008 har ju annars i större delen av världen enbart handlat om finanskriser, varsel, konkurser, terrordåd m.m. Ja det var visst något som hände borta i USA också. Jag minns inte vad.

Jag vill i alla fall med dessa enkla rader önska mina vänner i styrelsen & övriga medlemmar ett Gott Nytt År. Njut av många goda whiskies nu i nya året.  

Nyår

Så var då ännu ett år till ända
Tänk vad mycket som kan hända
Men säkert ganska mycket man ändå inte fått gjort
För att ett år går så otroligt fort

Tolv månader går det på ett år
Och innan man vet ordet av så är det vår
Sommaren är som vanligt alldeles för kort
Och höst & vinter inte alls så långt bort

Man säger att det är bra att årstiderna finns till
Men jag känner att det känns som början av April
Då höstens regn och ständiga mörker råder
Jag istället ytterligare en sommar vill ge mina applåder

Det må väl vara hur det vill med den saken
För smaken är som bekant som baken
På en sak är jag ändå rätt säker
Att en whisky de flesta sår läker

Nej, nu börjar rimmen faktiskt att sina
Så vi får från vintern sakta tina
Så vänta nu tålmodigt på vad ni i era paket får
Och skalden önskar er En God Jul & Gott Nytt År

 

Sekreterare Per Falkman