Här är vi igen, eran ack så populära styrelse och delar ut nyårsvisdomar. En del gör det för första gången, andra för sista gången, eftersom deras styrelsearbete kommer att avslutas.

Först tar vi en hälsning av vår hemtama whiskyekorre som samlar och samlar, vintern kan ju bli lång:

Jan Cherek!

Nyår?
Det känns precis som det var en månad sedan jag satt och skrev förra årets nyårshälsning. Skillnaden är att denna gång sitter jag med en elakartad förkylning.

Tid?
Vad har jag gjort av tiden detta år?
Ok! Jag har försökt att renovera hemma, jag tog ut tre dagar och fyra timmars semester och vi har haft en hel del intressanta provningar att förberreda.
Men någon avkoppling har det inte funnits utrymme för.

Vad förväntar jag mig av kommande år?
Blir det som jag hoppas så kommer jag sätta mig i mitt lilla nya rum med en god whisky, läsa en bok, lyssna på avkopplande musik och bara njuta av stillheten (minst en gång i veckan). Gissar jag rätt så kommer tiden gå ännu fortare och jag kommer att klaga på att tiden inte räcker till för att koppla av.

Hur som helst!
Vi kommer fortsätta att prova whisky och njuta av Martins matlagningskonst.
Vi kommer fortsätta sträva efter att få hit intressanta föreläsare med olika teman.
Framförallt kommer vi att fortsätta träffas under trevliga förhållanden.
Ha ett bra slut och tack för detta år!

Tack för den hälsningen Jan! Låt oss då utan prut och högst omgående fortsätta med Whiskyvännernas egen version av den poetiska bönsyrsan Benjamin:

Per Falkman!

Så nalkas då ännu ett år sitt slut. Ett år som personligen mer har gått i glädjens tecken. Efter en lång tids utanförskap som arbetslös, löste sig detta i våras och jag är nu åter en förvärvsarbetande man. Det har avsevärt förbättrat en riktigt ansträngd ekonomi och att man känner sig återigen behövd. Självförtroendet och framtidstron kommer tillbaka.

Efter att ha fått sjunga in julhelgen med Värnamo Kammarkör helgen innan jul, kan det bara konstateras att det här med traditioner är viktigt. Repertoaren på dessa konserter är en brokig samling, fastän vissa melodier inte går att ersätta. Körledaren vill det inte, inte heller kören, och likaså publiken förväntar sig att få höra vissa melodier.

Julen är väl annars den högtid som kanske har mest måsten och traditioner i sig. Tomtar, julgran, julklappar, julbord, Kalle Anka m.m. Vi människor behöver nog detta för att det är saker vi känner igen, som vi väntat på och som alltid gjorts på samma vis. Oavsett om man nu är kristen eller inte så är det dock ändå en kristen högtid där ordet advent i mångas ögon, framför allt i barns, har meningen av just väntan. På tomten och julklappar då kanske? Men ordet i sig betyder egentligen Herrens ankomst.

Vårt kära Wernamo Whiskyvänner utvecklas också på ett fantastiskt sätt där vi med råge passerat 100 medlemmar. Flera goda whiskies har under året också runnit ner i våra strupar, på flera intressanta provningar vi haft.
En första nyårsönskan får väl sedan bli att Kung Bore släpper greppet om landet Sverige och lättar på denna bistra kyla vi nu fått. Var det inte någon som pratade om en global uppvärmning? Ja, värme är något man verkligen lider brist på i dessa dagar. Vilken tur då att det finns goda drycker som på allt tänkbart vis kan hjälpa till att värma en iskall kropp. Jag tänker då naturligtvis på den ädla drycken whisky.

Man i dessa tider äter och dricker sött och salt
Och njuter allt vad julen bjuder på
Det säkert också en och annan dryck med malt
Som också rinner ner då och då

För denna dryck som vi alla vet är ”Livets Vatten”
Går att få i så många olika modeller
Man får då allt för denna dryck lyfta på hatten
Och endast i orimliga mängder den kraftigaste karl fäller

Och nu i december man varje dag ett nytt kapitel vänder
Där små flaskor väntar på en varje kväll
Som att bli ett barn på nytt och då få njuta av vår adventskalender
Tur då kanske att flaskan inte har storleken av en putell

Jag älskar dessa fantastiskt ljuvliga droppar
Och njuter av dem i fulla drag
Där varje sort helt klart har olika kroppar
Och med lite vatten i de gifter sig och blir ett lag

Tack Per för dikten, du gör oss inte besvikna! Men nu är det verkligen dags att låta matadoren komma till tals – nämligen vår orädde orförande:

Anders Sällberg!

Tack alla medlemmar och tack vännerna i styrelsen för ett mycket givande år. Vilka fantastiska provningar vi har haft. Tack alla, för alla trevliga stunder under våra provningar. Bara genom att tänka på alla godsaker vi smakat, så börjar det fukta i mungiporna.

Vad blir det för gott i kväll i almanackan?  Denna fantastiska sak att titta på och njuta av. BenRiachén i går gick inte av för hackor. Min favorit så här långt (läs 2010-12-09)

Vad kommer att hända 2011? Första provningen är redan bokad till den 20 januari, vad det blir får ni se via mejl. Vår andra egna tappning är säkert vid denna tid när du läser denna krönika redan fulltecknad. Har du inte tecknat dej så för tusan hoppas att det finns någon kvar, för denna Glen Livet får du bara inte missa. Vi testade den i slutet av oktober hos Manfred i Itzehooe, mums.

Jo sen så var det  på julkalaset. Maten var avnjuten, malten upphälld och stämningen på topp. Alex tappar sin servett, böjer sig ner under bordet och får syn på bästa vännens frus, slanka ben och vad ännu mer!! Hon har inget plagg under den alldeles lagom korta kjolen.

Alex blir distraherad, slår bakhuvudet i bordet och efter lite trassel kommer han upp över bordsytan. Bästa vännens fru säger, med glimten i ögat
– Såg du något intressant?  Alex blir generad.

Under minglet efter middagen så stöter Alex och vännens fru ihop varpå hon frågar om Alex vill se mer?
-Absolut, svarar Alex!
-Det kostar en tusenlapp. Du kan komma hem till mej på fredag klockan 14.00, min man kommer inte hem förrän 17.00 på fredagar.

Fredagen kom och Alex kom som bestämt klockan 14.00 med en tusenlapp i handen. Efter uträttat ärende tackar Alex för sig och for hem till sin äkta hälft.

Klockan 17.00 kom den äkta mannen hem och frågar sin fru om Alex varit här? Oj,då tänker frun men svarar ändå ett försiktigt
– Ja.
-Fick du en tusenlapp av honom också?
-Ja, visst erkänner frun och tänker, men vad tusan???
-Va bra, säger den äkta mannen. Han var hos mej på kontoret strax efter lunch och fick låna en tusenlapp, som han lovade lämna till dig på vägen hem.

Som det kan bli. Det finns en del som säger att kvinnans list övergår mannens förstånd, men denna gång var det inte så. Här kommer ytterligare några tänkvärda rader, med seriöst innehåll:

Besinna inför vad Du ser och hör, Hur kort Din levnad är.
Hur snart förrunnen den tid Du har, Att ge Ditt liv gestalt.

Så sant som det är sagt chefen! Lika tänkvärda är orden från vår egen letargiska tjuren Ferdinand – och ni vet ju all vem det är…

Magnus Petersson!

Att det aldrig kan bli som man önskar sig, eller är det det som är tjusningen med livet.
Sitter och summerar året med alla planer som man gjorde för i år. Det är inte mycket som föll på plats men det är så mycket annat som blev gjort istället. Hur ska man göra för nästa år, är det lönt att planera över huvud taget? Det viktigaste är nog trots allt som den romerska poeten Horatius skrev i ”Odes” (I,11.8) Carpe diem.

Tack för de orden Magnus! Är ni lika nyfikna som jag på vad Wernamo Whiskyvänners egen Långben har på hjärtat? Här kommer han:

Jim Bengtsson!

Jag vill tacka för förtroendet att få sitta med i styrelsen.
Det har varit ett lärorikt år för mig, som har inneburit en massa ny whisky och vänner som man fått äran att lära känna.
Jag hoppas att ni tycker att vi i styrelsen har skött oss, personligen tycker jag att adventskalendern är en höjdare.

Kort och koncist, utan krusiduller! Då ska vi se, ekorren, syrsan, matadoren, tjuren och Långben – fattas det någon? Jo men självklart, den skogstokiga djungelankan – och det är ju jag!

Martin Liska!

Hallå Whiskyvänner! 2010 var ett intressant år, men ändå tycker jag att det lämnar goda möjligheter till förbättringar. Jag ska för säkerhets skull inte avlägga några löften men målen kan jag ju lägga fram. Under 2011 ska vi försöka att:

  • Presentera något i matväg som ni inte ätit innan.
  • Dricka något vi aldrig skulle köpt själva.
  • Ha minst en föreläsare som talar engelska så att ingen begriper vad han eller hon säger.
  • Köpa minst ett stort whiskyfat.
  • Avsluta vårsäsongen med musik, dans och en föreläsare av rang.
  • Höja nivån på adventskalendern ytterligare.
  • Inspirera er med lust och glädje!

Mer än så tycker jag inte att ni kan kräva eller?

Det var det hele, nu har ni hört från hela styrelsen och det enda som återstår är att önska er ett:

Gott Nytt År!