Ordlista

ABV
Alcohol by Volume. På svenska blir det volymprocent. Denna förkortning brukar stå på flaskorna

Amylas
Det enzym som bryter ned stärkelsen i kornet till jäsbart socker.

Angels Share /Änglarnas del
Eftersom tunnor av ek inte är helt lufttäta och alkohol har lätt för att avdunsta så försvinner ca 2 % av whiskyn per år upp i luften till änglarna. När spriten (british plain spirit, bps) som destillerats fram hamnar på fat har den en  alkoholstyrka på ca 70%. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid har den färdiga whiskyn innan buteljering tappat ca 8-15 % av alkoholstyrkan.

Barley 
Korn

Barrel
Barrel är den amerikanska benämningen på tunna/fat.

Blended whisky
En blandning av flera olika grainwhisky och maltwhiskysorter. Grainwhisky framställs i stora kolonnpannor vilket är en mycket effektiv och billig process som ger stora mängder destillat. Nackdelen är att den smakar mycket mindre (läs spritig). Maltwhisky är en mycket långsammare process och vars resultat är mycket smakrikare. En vanlig fördelning är 60% grain och 40% maltwhisky. Det är ovanligt att dessa lagras någon längre tid och oftast har de lagrats runt fem år. Några kända märken är Famous Grouse, Johni Walker, Grant´s, Bells, Chivas Regal.

Blender
Den person som ansvarar för att blanda whisky till en viss sort. T ex Cutty Sark.

Bond
Lagerhus där tunnorna lagras.

Bothie
Ett litet hus där det föregick illegal destillering.

Bourbon
Whisky gjord på majs. Kommer ursprungligen från USA. Faten som används röks på insidan innan de används. De används bara en gång för att sedan skeppas över till europa. Kentucky är det dominerande områded för framställning av bourbun, men den kan tillverkas var som helst inom USA för att få kallas Bourbon.

BPS
British Plane Spirit vilket är den ”Råwhisky” som läggs på faten efter destillering. Enligt lag måste destillatet (bps) lagras på fat i minst tre år innan det får kallas whisky. Kallas ibland för New Make.

Butt
Detta är den största fatstorleken som används i Skottland och rymmer ungefär 500 liter. Oftast har de tidigare används för Sherrylagring.

Cask
Cask är liktydigt med tunna. Det finns flera storlekar men alla är gjorda av ek.

Charring
När man eldar insidan på en tunna.

Cask Strength
När det står Cask Strength på en flaska betyder den att innehållet är taget direkt från tunnan (=cask) utan att spädas med vatten. Den är inte heller kylfiltrerad.

Cut (eg Middle Cut)
Den del av destillatet som används för lagring.

De luxe blended
En finare blended som innehåller mera maltwhisky än en vanlig blended. Den kan även vara lagrad lite längre.

Destillering
Se Tillverkning.

Draff
Den avända kornet som är kvar efter mäskningen är klar kallas för draff.
Destillerier brukar skänka eller sälja iväg det till bönder som använder det till boskapsföda.

Dram
Ett litet glas whisky. ca4 cl. Även kallad Wee-Dram

Dufftown
Speysides whiskystad nummer 1. I område ligger sju destillerier. Glenfiddich, Mortlach, Kininvie, Glendullan, Dufftown, Balvenie och Pittyvaich.

Fenoler
En grupp smakämnen som ger whisky dess torv och röksmak. Se även PPM.

Gröpe (Grist)
Den mjölliknande resultatet efter kornet är malt.

Grainwhisky
Grainwhisky görs i en kolonnpanna som kan producera stora mängder sprit till ett billigt pris. Man kan använda mältat såväl som omältat korn tillsammans med andra sädeslag (t ex vete och majs). Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och liknar inte alls de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grainwhisky mognar mycket snabbare än maltwhisky. Ett vanligt graindestilleri producerar i snitt ca 40 miljoner liter per år vilket kan jämföras med maltdestilleriets 2-3 miljoner.

Hidden Malts
Efter succen med Six Classic Malts lanserade Diageo 2002 serien Hidden Malts. Glen Ord 12 år, Clynelish 14  år, Glen Elgin 12 år samt Caol Ila 12 år ingår i serien The Whisky Exchange

Hogshead
En fattyp som används. Rymmer ca 250 liter.

Huvud, Hjärta & Svans (Head, Heart & Tail)
Vid destilleringen rinner det råsprit ur pannan. Det som kommer först kallas för huvud, sedan kommer hjärtat som är den som lagras. Sist kommer svansen. Både huvudet och svansen går tillbaka och destilleras igen.

Jim Murray
Engelsk journalist, mest känd för sin återkommande bok ”Jim Murray’s Whisky Bible”. han är född 1957 i Merstham, Surrey. I sin ungdom var han främst sportjournalist med förkärlek för fotboll. 1988 utgav han sin första kritikerrosade bok ”Millwall: Lions of the South”, som handlar om hans passionerade och något omoderna kärlek till Millwall F.C. Efter att ha jobbat på The Sunday People och The Daily Star, blev han 1992 den förste journalisten i världen som skriver enbart om whisky. Han anses även var den man som besökt flest destillerier världen över. 1994 kom han ut med sin första whiskybok ”Jim Murray’s Irish Whiskey Almanac” men det har blivit många fler genom åren. Jim är känd för sin extremt höga integritet, han skriver mycket sällan för media som är beroende av reklam. han har provat och betygsatt på en skala 1-100 points nästan 4000 sorters whisky, av vilka hans whisky-bibel presenterar ca. 1000. Jim har även konsulterat vid blending av både whisky och rom. Han är också stor förespråkare av amerikansk rye whisky, samt japansk och irländsk Pot Still Whiskey, viket fått dessa drycker tillbaka i ropet. Han hade även en mycket stor del i återupplivandet av Ardbeg destilleriet.

Karamellfärg E150
Vissa single malt använder sig av karamellfärg för att få en för ögat tilltalande produkt. Det finns dock vissa som hävdar att detta är ett ofog. I blended industrin är detta mer accepterat och är mer regel än undantag. En whisky som står i solljus bleknar med tiden om den innehåller E150. En känd single malt som använder E150 är Talisker.

Kylfiltrering – Non Chill-Filtred
Om whiskyn är kylfiltrerad betyder det att de kult ned whiskyn och filtrerat den genom speciella filter. Detta tar bort alla småpartikar och gör whiskyn klarare. Det gör även att whiskyn inte grumlar sig när man tillsätter vatten. Nackdelen är att mycket av smakämnena fastnar i filtret. i och med kylfiltrering är det lättare att hålla en kosistent smak och fär på whiskyn. Springbank är ett destilleri som inte kylfiltrerar sin whisky.

Lagring
All lagring sker på ekfat. Däremot varierar typen av fat som används. En whisky som lagrats länge behöver inte alls vara bättre än en som lagrats kortare tid. En äldre brukar bli mer balanserad och rundare i smaken men kan även smaka trä. Även om det är omtvistad så hävdar de flesta att klimatet på lagringsplatsen för whisky påverkar dess smak. T ex om den lagras nära havet eller långt in på fastlandet. I Skottland säger lagen att för att få kallas whisky måste den lagrats minst tre år. I USA räcker det med två år.

Kölna – Kiln
Det hus vid destilleriet där man torkade malten genom att låta (torv)rök passera genom golvet. Det var förr i tiden, nuförtiden sker detta till stor del i stora mältningsanläggningar och själva torkningen sker oftast i ugnar.

Kolonpanna
Den destilleringspanna som används vid framställning av grainwhisky. Kan producera stora mängder destillat billigt. Vilket sädesslag som helst kan användas. Resultatet är kanske inte smaklöst men inte lika berikande som maltwhisky.

Low wines
Resultatet efter första destilleringen i mäskpannan.

Lyne Arm
Den del som leder destillatet från toppen av pannan till avkylningen.

Maltwhisky
Whisky som framställs på traditionellt sätt med kopparpannor. Den gör på sädeslaget korn.

Pagodatak
Den spetsiga taktyp på kölnan som uppfanns av Charles Chree Doig på 1880 talet. Syftet var att förbättra draget till torvelden i kölnan. Första destilleri att använda pagodatak var Dailuaine.  (Bild: Benriach pagodatak)

Peat
Torv

Points
Se Jim Murray

Port Pipes
Den tunntyp som tidigare innehållit portvin.

Pot Still
Panna som används vid framställning av maltwhisky. Den är oftast gjord i koppar.
PPM
En förkortning som betyder parts per million. Det är ett mått på hur mycket torvrökt malten är. Lagavulin har 35ppm, Ardbeg har 50ppm och Bruichladdich har en sort som de kallar Octomore som är på hela 80ppm! Men den lär vi inte se än på många år då de precis börjat tillverka den.

Puncheon
En tunntyp som kan innehålla mellan 385-500 liter

Pure Malt
En beteckning som talar om att innehållet enbart är maltwhisky. Ett annat ord för Vatted Malt.

Quaich
Härstammar från gaeliskans cuach som är en gammal celtisk skål med två handtag.
Silent Stills
Det engelska ordet för destillerier som ligger i malpåse eller stängt för gott!

Six Classic Malts
En serie med sex olika whisky som kommer från olika regioner. Lagavulin 16 år, en rökig variant från Islay. Cragganmore 12 år, en smakrik speysidewhisky. Talisker 10 år, representerar Islands och är rökig med smak av torv. Glenkinchie 10 år, mjuk, lite söt Lowlandwhisky. Oban 14 år, en whisky från västra Highlands som smakar lite rök och frukt. Dalwhinnie 15 år, en komplex Highland med smak av honung.

Single Cask
När det står Single Cask på en flaska betyder det att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagringsprocessen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat! Ofta är det oberoende buteljerare som köper enstaka fat från destillerier. Om dessa är exceptionellt bra eller om det bara finns ett fåtal kan dessa buteljeras som Single Cask. Det går alltså att göra riktiga fynd men även motsvarande bottennapp!

Slainte
Skål på gaeliska!

Spey River
Floden Spey är namnet på den flod som rinner genom Speyside. Den är cirka 17 mil lång och startar sin färd i Loch Spey och mynnar ut i nordsjön vid speybukten (Moray Firth). Spey är Skottlands näst längsta flod. Namnet kommer från det gaeliska spe som betyder skumma, brusa forsa. Floden Spey är även känt för sitt laxfiske samt de många destillerier som ligger längs dess väg.

Spritpanna
Detta är den andra pannan i destilleringsprocessen.

Sherrywood
Ektunnor, som används för lagring av sherry. Whisky som lagras i sherryfat blir sötare och fylligare.

Top Dresser
En högkvalitativ maltwhisky som används för att ge smak åt blended whisky.

Torv
Pressat organisk material som ibland (som t ex hos Laphroaig) används vid eldning i kölnor (torkning av kornet). Vatten som runnit genom torvmossar får ofta en karakteristik torvsmak.

Uisge Beatha
Gaeliska för livets vatten. Ordet Uisge är ursprunget till dagens whisky.

Vatted
Att en whisky är vatted betyder att det ingår maltwhisky från fler än ett destilleri som blandats. Syftet är att den ska få en speciell karaktär. Efter att de olika sorterna blandats ligger den och ”gifter ihop sig” så kallad ”marrying”. Vatted är en relativt ovanligt whiskysort.

Några kända sorter är: The six isles, Johnnie Walker – Pure Malt och Black Ribbon

Vintage
Beteckningen vintage betyder att allt innehåll i flaskan härstammar från just det året som är angivet på flaskans etikett.

Whiskey
Grovt generaliserat så kan man säga att Skottar och Kanadensare inte använder -ey medans de gör det i Irland och USA.

År
Anger hur gammal den yngsta ingående whiskyn är lagrad. Att det står 10 år betyder alltså inte att all whisky är lagrad i 10 år utan bara att den yngsta är det.