Dagens whisky den 1/12 är:

Irish Single Malt

Region: Irland
Ålder: 17 år, kokat i november 2001
Styrka: 50,7 %, fatstyrka
Fat: Singelfat Bourbon Barrel, 225 flaskor
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

Fruktsirap och en vällagad vaniljsås. En mandelbakelse till kaffet och med sig har den persikor… eller snarare persikolikör, klart att det passar bättre till kaffet 😊!

Med ett par droppar vatten händer faktiskt inte så mycket i smaken som i doften. Det dyker upp lite mer päron som konkurrerar med persikorna, men vaniljsåsen blir ännu intensivare och den styr alla andra smaker.

Smak

Det här är en ganska pepprig och gräsig smak. Efter ett tag dyker frukterna upp och där dominerar persikan även i smaken. Det dyker upp nåt lite kemiskt, typ polermedel.

Med ett par droppar vatten blev den ännu roligare. Nu kommer det fram lite grönt te, päronbrännvin, äppelskal och ännu mera gräs. Det finns en svag antydan av citronsaft i bakgrunden, men den tar aldrig över.

Eftersmaken är ganska lång, fruktig och en aning spritig. Det här är en goding och en bra start på årets äventyr.

Inspirerad av utvecklingen med vatten, bestämde jag mig för att öka vattenmängden från ett par droppar till en skvätt. Gör inte det.

Avslutningsvis

Personligen har jag lite svårt för irländare. De vanliga är i min smak lite mesiga och bäst i kaffet. Fast de här ädlare dropparna, från singelmalt och singelfat är en helt annan historia.

Här blir den irländska mjukheten en tillgång och när man inte blandar ut godiset med kornwhisky, får den mig att tänka på varma sommardagar under en tågluffarmånad på åttiotalet då jag träffade på en underbart vacker, rödhårig irländska och hennes bror i norra Italien.

Brorsan hade nämligen med sig en femliters kagge med irländsk singelmalt och den fick mig att hänga med dem i fyra – fem dagar… inget annat!

Slàinte!

Martin