Dagens whisky den 5/12 är:

Miltonduff

Region: Speyside
Ålder: 11 år
Styrka: 57,1 %, naturlig fatstyrka
Fat: 1st fill Sherry Hogshead finish
Buteljerare: Best Dram,  oberoende buteljerare i Tyskland

Doft

Den här gången måste vi dela upp det på tre sniffar. Den första är direkt efter att man hällt upp virren i glaset. Körsbären attackerar dig hårt och hänsynslöst och med sig har de en ganska aggressiv alkohol som sprutar jäst grapefruktjuice mitt i plytet på dig. OK, lugn och fin, vila lite nu…

Den andra sniffen gör jag efter en timme och… håhå, vilken skillnad! De elaka körsbären har lagt sig till ro och i deras ställe hittar vi istället de välartade fikonen i honung och en aning marsipan som ligger och skräpar. Det dyker upp ytterligare nötter… jag tror att det är hasselnötter, men jag är inte helt säker. Vart tog grape juicen vägen…? Den verkar ha tagit slut. Träet verkar också hitta fram till ljuset och det finns något mer som jag inte riktigt kan identifiera. Vi får se vad som dyker upp med lite vatten.

Med vatten blir doften plötsligt starkt dominerad av dominikansk tobak. Fikonen är fortfarande kvar, men minsann, har de inte blandat sig med cornflakes och skapat en nyttig frukost? Jodå, och där kommer kaffet, lite svagt, men ändå. Vilken resa!

Smak

Har vi kört tre sniffar, måste vi köra tre smuttar. Den första är rättfram. En fet smocka av nyjästa frukter, körsbär och en liten antydan av svavel. Inte alls illa, men eftersom jag vet vad som väntar, ställer jag undan glaset. Man har ju inte hur mycket som helst av den hemma… Tyvärr!

Efter en timmes vila har även smaken genomgått en transformation som bara den är värd priset på såsen! Den är nu söt av akaciahonung och frukterna är inte alls jästa längre, snarare lite torkade och kryddade med lite vitpeppar och ingefära. Som förstärkning har de tagit med sig några dadlar. Bakom sötman ligger det sedan en mycket intressant syrlighet som det ska bli kul att utforska på sista smutten med vatten. Spritigheten har också lugnat ner sig, så nu känns det inte lika nödvändigt att ha i vatten, men nu är jag som jag är: rena rama konsumentverket och allt ska testas! 😊

Och där är vi nu, såsen har fått några droppar och tappat lite av sin sötma. Den har blivit avsevärt torrare och syrligheten som jag nu skulle vilja identifiera som bitter grape, är tydligare. Jag känner att jag vill ha i mer vatten, den känns fortfarande mycket levande. Några droppar till och den känns åter mer balanserad. Honungssötman återvänder men utan att vara dominerande. Det finns verkligen en mild torrhet och lite tobak även i smaken.

Eftersmaken är förvånande lång för en så ung whisky med fruktnoter och syrligheten hänger också med, liksom tobaken och kaffet.

Avslutningsvis

Så… vad vet ni om Miltonduff? Antagligen alldeles för lite, så här får ni en intensivdos att smälta tillsammans med den tredje vaccindosen.

Destilleriet ligger sju kilometer utanför Elgin, mitt i det som brukar kallas för Skottlands trädgård beroende på den bördiga jorden som lämpar sig utmärkt för att odla kors och därmed skapa den utmärkta veganska produkten vi kallar för whisky 😊.

Det grundades redan 1824, då Andrew Peary och Robert Bain erhöll en licens för Miltonduff Distillery. Grabbarna hade varit aktiva redan tidigare och drivit ett… tja, inofficiellt gårdsdestilleri under namnet Milton Distillery, men efter att ha sålt det till familjen Duff, fick de hitta på ett nytt namn.

Miltonduff rullar på ganska obemärkt fram till 1936, då Hiram Walker köper stället. Han gör det i samband med att han köper ett litet intressant företag som heter George Ballantine & son. De producerar en liten Blend som heter Ballantines och Miltonduff blir omgående ett av de viktigaste ingredienserna

Idag ägs destilleriet av Chivas Brothers, har en kapacitet på 5,8 miljoner liter råsprit årligen och används fortfarande till blended marknaden. Fast det dyker allt oftare upp singelfatsbuteljeringar som är nog så intressanta. Jag kan ju påminna om att vår julmat de senaste tre åren är en Miltonduff… 😊.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin