Dagens whisky den 6/12 är:

Images of Islay

Region: Islay
Ålder: n/a
Styrka: 53,2 %
Fat: n/a, troligtvis refill Bourbon fat
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Åh, en ganska kraftig rökdoft från en kolkamin nära stranden. Havsdofterna är visserligen inte jättestarka, men mig lurar de inte, jag känner minsann musslorna intrasslade i sjögräs. Innan jag låter den vila ett tag, tittar ett fint grönt äpple fram tillsammans med en citron.

Efter en stund och med hjälp av några droppar vatten känner jag gräset och lite havsvatten på blöta stenar. Stugan med kolkaminen är nog ganska nyrenoverad, för jag känner också gips och trä.

Smak

Rökig, syrlig av citron med en medicinal underton och även lite gummi. Den är ganska torr. Det finns även lite färska frukter med i leken.

Med lite vatten händer det faktiskt ganska mycket. Först och främst, bitterheten tar ett rejält steg tillbaka och ger istället plats för lite vällagade Mirabelle plommon. Om ni inte känner till dem, så är det lätt fixat. Ta en liten tripp till Lorraine dalen på hösten och låt er förbluffas!

Eftersmaken är ganska lång och domineras av peppar, frukter, vaniljsås och ostron. Mums!

Avslutningsvis

Först, ett par ord om Malts of Scotland. Egentligen talar vi bara om Thomas Ewers från Tyskland. Född 1970 i västra Tyskland, hade han naturligtvis inte en aning om whisky, men det ändrade sig 2003, när han besökte Skottland och upptäckte vilken underbar skatt det är. Det är ganska typiskt att han var 30+, whisky är egentligen ingen dryck för småungar. Whisky kräver sin tid och det fattar man inte när man är ung.

Han startade sitt företag i Paderborn och tack vare en alldeles utmärkt whiskynäsa har han uppnått extraordinära framgångar och har idag ett fantastiskt renommé. Om ni har vägarna förbi, måste ni stanna till i hans whiskylounge. Ett otroligt utbud, Chesterfield fåtöljer, en sprakande brasa och en utsikt över lagerhuset… vem fan behöver Kanarieöarna…? 😊

Serien Images of… buteljeras alltid på 53,2 % (om styrkan finns där till att börja med) och är alltid anonym, men fastställer regionen whiskyn kommer från. Egentligen avslöjar den mer än så, om man tittar lite närmare. Ta den här lilla godingen t.ex. med en bild på telefonkiosken i Loch Gorm på etiketten. Den ligger ju ganska nära några destillerier, bl.a. Kilchoman. Förresten, har inte en av buteljeringarna från Kilchoman Loch Gorm i titeln? Det här skulle ju kanske kunna vara en Kilchoman… fast å andra sidan kan jag ju ha fel… 😉

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!
Martin