Dagens whisky den 7/12 är:

Auchroisk

Region: Speyside
Ålder: 16 år
Styrka: 54,3 %, fatstyrka
Fat: Rödvinsfat
Buteljerare: Cadenhead’s

Doft

Åhå, en frukost-dram! Nypressade apelsiner är alltid uppskattade. Fast vänta… apelsinerna är inte ensamma… en bit melon har hängt på och ett par jordgubbar! Nej, det här verkar alldeles för nyttigt, var är min tequila…? Man skulle behöva lite att tugga på till alla vitaminerna… och där är det, en fluffig bit sockerkaka! Jag måste tillstå att den är nästan överväldigande med alla dofter och då har jag inte ens nämnt den intensiva melassdoften.

I med några droppar vatten… en mjukhet infinner sig och jag kan nu urskilja lite bakkryddor, men främst är det kardemumman som leder mig in i en sirapssöt doft.

Smak

Vilken kraftig kropp! Tuggig, oljig och kraftigt fruktig med bananer, hallon och mera apelsiner. Den intensiva sirapssmaken är trevlig, inte för söt men samtidigt fyller den verkligen munhålan. Den har en tyngd som jag gillar väldigt mycket, synd att jag inte har en egen flaska.

Med några droppar vatten blir den snällare, mjukare och lättare att analysera. Jag är inte säker på att jag gillar det, smällen av vinfatets effekter var ganska kul och man fick stå på tårna för att hänga med.

Eftersmaken är lång och intensiv med röda frukter, vaxkaka och sötmandel. Jag hoppas att ni gillar den lika mycket som jag.

Avslutningsvis

Auchroisk är ett mycket ungt destilleri, byggt 1972 av Justerini & Brooks för att täcka ett ökande behov av singelmalt att offra på blended altaret. 1978 kom de första dropparna färdig whisky ut på marknaden.

1986 hade man slutligen förstått att namnet Auchroisk är ett djävulens påfund och började istället att buteljera whiskyn under namnet Singleton.  Genom ett antal sammanslagningar av olika ägare och några namnbyten senare, ägs destilleriet idag av bjässen Diageo.

Namnet Singleton har, som ni vet, använts till andra destilleriers buteljeringar, varför Auchroisk återvänt till sitt eget namn och har under de senaste åren lanserat några äldre buteljeringar, bl.a. en 20-åring, en 25-årinig, en 30-åring och även en 47-åring. Men huvudverksamheten är och förblir att förse blended marknaden med välsmakande singelmalt och jag tror att alla förstår att man gör sitt jobb väl. Anonymiteten av destilleriet möjliggör det även för de oberoende buteljerarna att köpa enstaka fat, som detta ypperliga exempel vi precis smakat.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin