Dagens whisky den 8/12 är:

Ailsa Bay

Region: Lowlands
Ålder: 9 år
Styrka: 57,2 %, fatstyrka
Fat: First Fill Madeira Barrique fat
Buteljerare: OB Scotch Universe

Doft

En fruktig doft välkomnar mig in genom dörren, det är en sötaktig doft av färska Litchi frukter och svart aroniabärsgelé.

Med några droppar vatten blir den både sötare och kraftigare. Nu sticker den rejält i näsan, fast det går över efter en liten stund. Jag tycker att det som var lite speciellt i den här whiskyn från början, nu har gått lite förlorat. Det är inte så att den blivit sämre, kanske tvärtom. Men den har blivit lite mera ”vardaglig”, som en standard Lowlands whisky lagrad på vinfat. Sommarängen är där nu, tillsammans med en honungssötma.

Efter mycket om och men… i det här fallet tid… dyker det faktiskt upp en liten rökighet. Jag vet inte om jag bara missad den till att börja med, men nu finns den där, ganska tydligt i doften.

Smak

En ganska kraftig smak, syrlig till att börja med som blir sötare efter att den fått stå lite. Den har någon sorts sirap i sig som inte är så söt och som behöver tid att utvecklas. Det finns även lite vit choklad i bakgrunden, men det är inte så uppenbart.

Med några droppar vatten blir den ganska mild och med lite tydligare gula frukter och päron. Det finns även en lätt kryddighet, men inget överväldigande.

Jag hittade faktiskt inte röken som jag kände på doften, i smaken. Lite udda, faktiskt.

Eftersmaken är inte för kort och lite bitter med madeirafatet i högsätet. Det känns som att någon citrusfrukt finns där också i bakgrunden, men det måste nog vara en ganska torr grapefrukt. Inte ointressant, men inget jag skulle slåss för.

Avslutningsvis

Så, du känner antagligen inte till Ailsa Bay och det är inte konstigt, eftersom det är ett jätteungt destilleri. Det grundades 2007 av William Grant & sons. För att fylla ett enormt behov av singelmalt för deras blends och då främst Grants.

Man behövde ersätta Balvenie, som var en av huvudkomponenterna i Grants och därför är pannorna på destilleriet nästan kopior på Balvenies. Man producerar fyra smakkaraktärer, eteriskt, fruktigt, nötigt och kraftigt rökigt.

Ailsa Bay är ett mycket stort destilleri som producerar upp till 12 miljoner liter råsprit årligen. Det är mycket Grants… 😊 Man skryter med att man gör något helt nytt inom skotsk whiskyproduktion, nämligen ”mikro-åldrande”. Vad man gör är att man fatar först såsen på små fat, 25 – 100 liter i sex – nio månader innan man fatar om det i färska fat, first fill bourbonfat eller refillbourbon fat. Det låter mycket innovativt… 😊

Man har presenterat en officiell buteljering och den är rökig, typ. Man använder en inte för kraftig sås, 22 PPM och blandar den dessutom med en söt sås. Jag har inte testat den ännu, men planerar att besöka destilleriet nästa gång vi är i Skottland och då kanske vi kan köpa loss ett fat!

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin