Dagens whisky den 9/12 är:

Bowmore the Devil´s cask

Region: Islay
Ålder: n/a
Styrka: 56,7 %, fatstyrka
Fat: First fill Oloroso och Pedro Ximénez fat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Oj, vilken matat av dofter! Röken är mycket svag, men det är ingen brist på andra upplevelser, en liten vedbrasa, stark mörk choklad, romlagrade russin, plommon… Spritigheten är ganska intensiv och i mina ögon helt fantastisk, man kan här se väldigt tydligt skillnaden mellan de 40-procentiga barnvarianterna av whisky och den här unika skönheten. Jag vill bara ha mer och mer!

Med lite vatten – och den mår mycket bra av vatten – bjuder den på surkörsbärsmarmelad och marinerade plommon med lite engelsk julkaka. Jag säger bara det – om den hade haft en antydan av cigarrök, hade den varit perfekt 😊

Smak

Den är stark! Men inte spritstark (i mina ögon), utan det är kryddorna. En rejäl dos svartpeppar OCH skivad ingefära! Men det räckte inte för dem, de var tvungna att spetsa till det lite till och då fick en färsk chilifrukt göra jobbet! Sherrylagringen märks ganska tydligt, med lite sötma och mango på… har de lagt på fläskkotletter på vedbrasan?

Med lite vatten blir frukterna lite övermogna och det dyker upp en ganska sympatisk sälta som följer plommonen och körsbären. Efter ytterligare ett tag känner jag plötsligt för att gå och koka mig en liten kopp Etiopiskt kaffe. Jag rekommenderar att ni tar er tid med den här, den mår jättebra av tid i glaset!

Eftersmaken är mellanlång med tanniner, brasa, mörka frukter och kryddor. Och ett litet tillägg: när jag var färdig med smakandet och skrev den här texten, glömde jag att jag fortfarande hade lite kvar i glaset. När jag upptäckte det ca. 90 minuter senare, upptäckte jag att whiskyn hade utvecklat en ganska intensiv, ren röksmak. Det bara visar, att whisky, tid och vatten verkligen tycker om varandra! 😉

Avslutningsvis

Bowmore har presenterat sig som det äldsta Islay destilleriet, grundat 1779. Det fanns visserligen inga officiella destillerier på den tiden, men OK. Det ägs idag av japanska giganten Suntory, som även äger Yamazaki, Hibiki, Hakushu, Jim Beam och Makers Mark. Tidigare ägde man även Glenmorangie, men det sålde man till Moȇt &Hennesy.

Destilleriet har alltid producerat en lätt rökig whisky och det gör man även nu. När man så kombinerar det med kraftiga Sherrylagringar, försvinner den rökigheten nästan helt, men det hindrar inte folk från att älska den här såsen till döds! 😊

 

Om du ändå vill ha ännu mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin