Caol Ila

  • Region: Islay
  • Ålder: 17 år
  • Styrka: 55,9 %, fatstyrka
  • Fat: Bourbon fat
  • Buteljerare: Destilleriet

Smaknoter

Doft

Frisk, eucalyptus doft med lite örtte som trycker på. Efter ett litet tag kommer en svag doft av fuktiga löv och kanske en liten gnutta lakrits. Inte helt orökig alltså…

Fortfarande inget vatten i, men doften ändrar sig ändå. Den blir fruktigare och jag tycker mig känna en svag slinga av en sommarbrasa.

I med ett par droppar vatten, så ska vi se… Nu blir doften tydlligare med en klar mintkaraktär. Det finns också en tydlig gräs- och vaxdoft.

Smak

Mint, kryddörter, torkad banan. Inte alls speciellt söt, utmärkt för min palett! Den är riktigt oljig och nästan… mättande..? Klart intressant.

Med lite vatten liknar den mer en Highland whisky. Citrus smakerna blir ganska framträdande och den har även den där trevliga salta svansen. Den tål vatten alldeles utmärkt och blir faktiskt också lite rökigare med mer vatten. Den blir också mer metallisk och den salta svansen blir tydligare.

Eftersmaken är sådär lagom lång, salt och ”torr”.

Slutsats

Jaha, vad säger ni om den här kalenderöppnaren? I min smak är den ganska olik övriga såser och medan jag skriver den här texten känner jag fortfarande eftersmaken som pockar på att jag ska ta mig en smutt till…

Caol Ila kallar den ”Unpeated style”, alltså inte helt orökig, men nästan. På många sätt smakar den som en gammal Highland sås spetsad med lite Caol Ila och det är ju inte så dumt. Intressant att man valde en lite annorlunda väg till ”orökigt” än alla andra.

Hur som helst – The race is afoot!

Slàinte!

Martin Liska