Dagens whisky den 1/12 är:

Ett Hemligt Speyside Destilleri

Region: Speyside
Ålder: 20 år, kokat i maj 1995
Styrka: 46,7 %, fatstyrka
Fat: Singelfat Sherry Hogshead, 230 flaskor
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

Sviskon, lätt bränt socker, övermogna gröna äpplen och… krut, även en gnutta svavel. Efter att låtit stå en stund, upptäcker jag lite nya roliga dofter, som muskot, hö och en liten aning citronskal. Undvik att testa med vatten!

Smak

Väldigt kryddig smak, peppar och muskotnöt, mörk choklad med ingefära och en lagom dos med cigarrtobak. Allt badar i en inte så liten mängd skogshonung. Lite citrussmaker finns också, men de försvinner ganska snabbt

Eftersmaken är mellanlång och enligt mig mycket god. Pepparn är kvar, men mildras, chokladen med ingefära är en favorit hos mig och när det efter en stund kompletteras med en liten espresso men några valnötspån på toppen, så känns aftonen som klart minnesvärd.

Avslutningsvis

Hurra! Nu är vi äntligen igång! Och årets första whisky är en… ähmm… från Speyside…? Jag vet, jag brukar alltid säga: undvik flaskor med ”hemlig” whisky, man vet inte vad man får och kan då inte gnälla som man vill.

I det här fallet var det ett par saker som övertygade oss:

  • För det första, destilleriet är hemligt, men vi vet vilket det är, vi får bara inte säga det.
  • För det andra: det är en singelfatare i fatstyrka, om än inte speciellt stark. Den är dessutom lagrad på Sherryfat, vilket ger den en extra julig känsla.
  • För det tredje – vem kan säga nej till den vackra señoritan på etiketten?

Dessutom visste vi att vi ville starta med en rejäl virre och det gjorde vi verkligen. Den här känns verkligen som en utmärkt start på våran Odyssé. Längre fram kommer det att dyka upp en till hemlis, men du ska se att det kommer att vara värt besväret!

Slàinte!

Martin