Dagens whisky den 1/12  är:

Benrinnes

Region: Speyside
Ålder: 28 år, kokat 1985
Styrka: 57,2 %, fatstyrka
Fat: Sherry fat, 122 flaskor
Buteljerare: Finest Whisky

Doft

Se upp kids, det är drag i den här! Gräs, smörkola, läder, krut, skokräm och torkade örter. Det finns också en fruktig smak där (Duh, fåntratt, Sherryfat…), fast den är inte så intensiv som man skulle väntat sig av ett Sherryfat. Först ville jag identifiera det som plommon eller sviskon, men nu, efter ett par minuter, går jag nog snarare på röd vinbärssylt.

Med vatten blir den lite mera köttig, med svartpeppar och … raklödder…?

Smak

Jävlar, vad stark den är! Honung, kola, en gnutta senap och mer krut.

Med lite vatten – ha i vatten i omgångar för att testa er fram, men den tål faktiskt rejält med vatten – så blir det enklare att hitta apelsinskalen, örterna och en svag antydan av kardemumma.

Eftersmaken är ganska lång och intensiv med vågor av peppar, klöver och anis. Helt klart värd min tid!

Avslutningsvis

Jaha, det var väl inte helt att förkasta…? Benrinnes är ett av de verkligt gamla destillerierna, grundat 1835, fast en del påstår 1826. Det stämmer dock inte, det var ett annat destilleri som byggdes på samma plats, men det förstördes totalt 1835 i en störtflod (!) som spolade bort i stort sett alla spår av det.

Vanliga människor skulle förstås se det som ett tecken och fly platsen, men skottar är inte vanliga människor, så de byggde ett nytt, som fick det vackra namnet Benrinnes.

1896 blev så Benrinnes ett riktigt destilleri, dvs. det brann nästan helt ner. Alla riktiga destillerier måste brinna, annars är det inget… hör ni det, Mackmyror och norrländska kartonger!

Man producerar runt 2 500 000 liter råsprit/år och det går nästan uteslutande till blended-industrin. Den första officiella buteljeringen var en 15-årig Flora & Fauna som presenterades 1991.
2009 pipplade ägaren Diageo ihop en ”Managers Choice” buteljering som liksom de övriga buteljeringarna i den serien var löjligt dyr. 2014 presenterade man så en 21-åring som inte var helt ointressant, men ändå inte i närheten av den vi har druckit idag.

Sådär, nu är vi igång, vad kommer att presenteras imorgon månntro…?

Slàinte!

Martin