Dagens whisky den 10/12  är:

Ardbeg

Region: Islay
Ålder: NAS
Styrka: 46,5 %
Fat: Blandade fat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Ek. den moderna varianten som hittas i ganska många whiskies. Lite i bakgrunden leker kryddorna, ingefäran, en söt kanel och vaniljen. Vid sidan om sitter en liten skvätt hostmedicin och tittar lite surt på… undrar om det inte är citronmarmelad som snaskas där också…  efter ett tag hittar jag även lite rökta musslor i saltlake och sågspån. det är en enkel och okomplicerad lek som utspelas på stranden, med en doft av färskt sjögräs svävandes över det hela.

Vatten känns fullständigt onödigt.

Smak

Smaken påminner om doften, med en medicinal antydan, fast inte otrevlig. Mescal, oljor, bitter grapefrukt, kryddor, vax och lite mer marmelad. Självklart en bra mängd maltrök.

Eftersmaken är mellanlång och mild med sardiner i olja, eksmaker, citroner och lite kardemumma. Kanske även en liten gnutta tjära.

Avslutningsvis

Vi måste ha med den här, eftersom An Oa är menad att vara ett standardutbud, kanske t.o.m. ersätta Ardbeg Ten. Den här är inte otrevlig, men problemet jag ser är följande:

  • Den är en NAS. Det betyder att man kan blanda vad som helst i den som är tre år och uppåt. Tro mig, det blir inte mycket uppåt framöver, eftersom Ardbeg har ett ganska tomt förråd av gamla fat.
  • I den här presentationen har man använt sig av en blandning av PX fat, Bourbonfat och fat av ny ek. i den här var PX faten väldigt hållna tillbaka, samtidigt som jag tror att man använt sig av rimligt gamla Bourbonfat. Vad händer när man vill spara in på dessa fat och använder sig av yngre Bourbonlagringar? Lockelsen blir nog stor att ta till både PX faten och e nya faten. Glöm inte att en NAS inte behöver hålla smakbilden.
  • Vad kommer hända framöver, när An Oa börjar sjunka i kvalitet, för det kommer den att göra. Alla NAS är hyfsat bra i de tidiga utgåvorna, sedan börjar utförsbacken…

Jag tror att ägarna har blivit varse om problemet, för pratet om tians död verkar ha försvunnit och dessa båda whiskies lever nu sida vid sida. Låt oss hålla våra smaksinnen öppna och alerta!

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin