Dagens whisky den 10/12 är:

Croftengea

Region: Highlands
Ålder: 16 år
Styrka: 52,9 %, fatstyrka
Fat: Bourbon Hogshead singelfat
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

Åh, julen är här och mandarinerna står som spön i backen! Det finns även lite krusbär och vax med i bilden, men ju mer jag doftar på den känner jag en inte riktigt färdigbakad sockerkaka. Det finns en trevlig rökighet här också, men den känns kanske mera sotig än maltig. Ska vi se om den kan simma?

Jodå, det kan den och riktigt bra dessutom. För min del räckte det inte med ett par droppar vatten, det fick bli en skvätt istället. Nu dök det upp ytterligare frukter, lite blåbär och dessutom lite kanderad frukt. Såsen verkar hickory rökt.

Smak

Mandarinerna förnekar sig inte, det här är deras stora dag och ingen ska hacka ner på deras dansande. Plommon, äpplen och en sirapssöt kvalitet som lyckligtvis inte blir sliskig.

Med vatten tycker jag att röken blir väldigt elegant och välbalanserad, men fortfarande inte så tung som man vill påstå att den är. Det simmar runt lite kanel i en askkopp som även har en aning kreosot på sig. Karamellen och glasyrsockret trycker på för fullt för att synas, men du får titta noga, de är små och inte så starka.

Avslutningsvis

Här, kära Whiskyvänner, är vi på besök hos en av skotsk whiskys fula ankungar. Man skulle till och med kunna påstå att det är den fulaste av ankungar.

Croftengea är en av whiskyvarianterrna som kokas på Loch Lomond destilleriet och det är ett problembarn för the Scotch Whisky Association (SWA). Bråket handlar om följande: kokar man whisky där? Man startade verksamheten 1965 och redan från början var man igång med sina udda idéer. Man satte upp två pannor med raka halsar! Debatten var snart igång om detta överhuvudtaget är en riktig whisky, men det hindrade inte destilleriet att sätta upp två likadana pannor till 1990.

För att ytterligare mata på brasan, startade man fyra år senare ett single graindestilleri med två pannor med oavbruten matning (i praktiken kolonnpannor). 1998 installerade man två pannor med klassiska svanhalsar, mest för att tillfredsställa SWA och 2007 fyllde man på med en Coffey panna, som inte heller anses (av SWA) producera singelmalt. Sedan dess har man installerat ytterligare två pannor med raka nackar, vilket innebär att man nu har elva pannor av fyra olika typer…

Whiskytyperna man producerar är Inchmoan som är fruktig och söt, Inchmurrin som är rökig och kryddig samt grainwhisky. För att livet inte ska vara för enkelt, gör man en rökig och en ickerökig grain…

För 2020 planerade man att producera 5 miljoner liter malt, varav 70% produceras i Coffey pannan, vilket alltså inte accepteras av SWA som singelmalt.

Men, tänker nu vän av ordning, jag har ju druckit Loch Lomond singelmalt, var kommer den in i bilden? Jo, den produceras i de klassiska svanhalspannorna, men innan den säljs, blandas den med Inchmurrin som produceras i rakhalspannorna. Den rökiga Inchmoan produceras för övrigt också i rakhalsarna.

Så… var kommer då våran Croftengea in i bilden…? Vet du vad, kära Whiskyvän, nu får du fan ge dig. Varför ska jag ha alla svar jämt och ständigt? Jag har ingen aning hur det här hänger samman, förutom att den såsen vi drack idag är en riktig lyxpralin som jag är stolt över att du fått smaka! 😉

Förresten, du undrar kanske över buteljeraren Whisky-Doris? Bra, för där har jag lite mer info att ge dig. De är ett mycket trevligt äkta par, Doris och Herbert Debbeler som bor och verkar från en liten stad utanför Berlin och de är ett av våra absoluta favoritvattenhål. De buteljerar endast små serier, oftast singelfat och de bjuder oss alltid på massor av fantastiska smakprover av både egna och andras buteljeringar och om vi besöker dem på våren, står det nästan garanterat nykokt sparris på bordet. Åh du vackra vår full av hopp och framtidsglädje, kom fort! Pappa är hungrig och törstig… 😊

Har jag nämnt att ni får träffa Doris och Herbert i vår om jorden inte går under…? Vi har bokat in dem till vår årsdag i mars… eller april… eller maj… Suck. Förlåt, men jag saknar VERKLIGEN våra provningar!

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning.

Slàinte!

Martin