Dagens whisky den 10/12 är:

Strathmill

Region: Speyside
Ålder: 25 år
Styrka: 51,9 %, fatstyrka
Fat: Bourbon Hogshead singelfat, 210 flaskor
Buteljerare: Cadenhead’s

Doft

Föreställ dig att du promenerar över en gräsig dunge med en kopp kinesiskt Oolong thé i handen. Du kommer till några gamla träd med gammal flagnande bark och nerfallna halvtorra löv. Under träden står ett litet bord med en kanna nypressad grapefruktjuice och en liten skål med ängshonung. Ja… inget mer, ganska enkel doft… 😊

Med en skvätt vatten kommer det ett gäng fräcka bananer och äppelskal. Mer nytt hittar jag inte

Smak

Den är intensivt gräsig med citronskal och bara en gnutta skoputs ovanpå. Såsen är an aning bitter och det känns ganska uppenbart att den behöver bada.

Sagt och gjort, i med lite vatten och… OK, lite förvirrande… sockerkaka, fikonmarmelad, honung och… fisk? Sältan är där i alla fall…

Eftersmaken är ganska lång, sockerkakan blir snarare vaniljkaka med citronsirap och … ja… täckvax, kanske? Mycket intressant och kul, som gamla whiskies tenderar att vara.

Avslutningsvis

Strathmill destilleriet grundades 1891, mitt i den stora wiskyboomen. Men en del av destilleriet hade stått där sedan 1823 och var i själva verket en kvarn. Det är inget destilleri du besöker, det är ett rent produktionsdestilleri utan besökscenter av något slag. Såsen skall användas i blends och då nästan uteslutande i J&B Scotch Whisky.

Man producerar runt 2,6 miljoner liter råsprit årligen och det är man fullständigt nöjda med. Men om ni åker till Keith, så var inte ledsna över att inte kunna besöka destilleriet, grannen är nämligen Strathisla, ett av de vackraste destillerierna och det kan besökas. Även om det inte heller producerar speciellt mycket singelmalt för marknaden… 😊

Om du ändå vill ha ännu mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin