Dagens whisky den 11/12  är:

Amrut

Region: Indien
Ålder: 6 år, kokat i november 2011
Styrka: 60,0 %, fatstyrka
Fat: Oloroso Sherry Butt nr. 4133, 300 flaskor
Buteljerare: Kirsch Import, Tyskland

Doft

Rejäla frukter i den här! Bakat äpple, apelsinsmaksatt mandelmassa, kanel och kardemumma.

Med lite vatten – det behövs verkligen här – hittar jag fruktbröd, dadelsirap och kanske en liten aning av trärök, läder och nåt medicinalt… klister…? nej, snarare tejp.

Smak

Liknande som i doften, dadelsirap, mandelmarsipan, apelsinmarmelad fruktbröd och pepparkakor

Med vatten blir det mera nyanserat. Rökigheten blir nu tydlig. Om än inte stark. Läder. Kryddorna är nu tydliga också, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och nyrivet citronskal. Därefter kommer blomsterängen med liljor och vildrosor.

Eftersmaken är ganska lång och fruktig, kryddig med en närhet till kusten.

Avslutningsvis

Den här var förbaskat bra! För er som inte är bekanta med indisk whisky, här är lite grundfakta.

Bli inte avskräckta av den unga åldern, whiskies åldras annorlunda i värmen där. Problemet är att vattnet dunstar, så whiskyn blir väldigt stark väldigt fort och kan därefter inte lagras längre. 7 år är runt det längsta man kan lagra, sedan finns det nästan inget kvar i fatet!

Det betyder ju samtidigt att det kommer in rejält med luft och påverkar åldrandet ytterligare, så … ett år i Indien är inte ett år i Skottland.

Indien är världens absolut största producent av whisky i världen. Hur mycket större är de än alla andra, frågar du? Svaret finns i The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin