Dagens whisky den 11/12 är:

Tullibardine

Region: Highlands
Ålder: 9 år
Styrka: 57,5 %, fatstyrka
Fat: bourbonfat, slutlagrade på Amarone vinfat modell stor
Buteljerare: MoS för två tyska butiker

Doft

Gott om röda bär i den här, körsbär, vinbär, russin, plommonkompott. Det doftar gott, men nånting fattas, tyckte vi. Då kom Tomtemor in i vår whiskystudio (det är egentligen bara ett skjul på bakgården…). Hon doftade, gav oss varsin örfil och sa: dumskallar, det som fattas är kanel! Jajamän, nu känner jag minsann hur kaneldoften sprider sin juliga stämning över hela mig…

57,5%, det kräver i praktiken att man vattnar. Fast jag måste erkänna att den är lättdrucken även utan. Med några droppar dyker det upp en antydan av rå chokladböna med en lätt mintig Eau de Vie som följeslagare. Jag tycker mig se en aprikos i ett hörn, men nu kan jag inte utforska vidare, för jag ser Tomtemor på intåg igen och hon ser ilsk ut. Vi ses på smaksidan.

Smak

Den är rimligt söt, återigen med de röda frukterna. Körsbär, hallon och röda vinbär skapar en fruktig krämig karaktär det är lustigt, den doftar starkare än den smakar och då menar jag alkoholstyrka.

Fast med vatten blir den faktiskt intressantare, nu tillkommer återigen kanelpinnen och i sällskap har den även lite vitpeppar och en gnutta riven muskotnöt. Sedan kommer den mörka chokladen och lite krämigt plommon som eftersläntrare. Riktigt trevligt!

Eftersmaken är mellanlång med varm fruktcocktail och en lätt aning av valnötter.

Avslutningsvis

Tullibardine är ett ungt destilleri, det byggdes efter andra världskriget och var självklart inte menat som en premium whisky, utan det skulle bara vara råvara till blendeds. På den sidan har man varit framgångsrik, Tullibardine är grundstenen i Highland Queen, som säljs i stort sett över hela världen.

Destilleriet klarade inte det tunga 90-talet, men från 2003, då nya ägare klev in, har man kommit igång och faktiskt börjat bygga på ett ganska bra rykte. Man leker mycket med efterlagringar och byggde även ett besökscentrum av rang. Det borde man gjort för länge sedan, eftersom destilleriets läge är idealt på väg A9 mellan Stirling och Perth.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning.

Slàinte!

Martin