Dagens whisky den 11/12 är:

Glen Moray

Region: Speyside
Ålder: 9 år, kokat 2007
Styrka: 55,3 %, naturlig fatstyrka
Fat: Bourbon singelfat, 211 flaskor
Buteljerare: Flickenschild Whisky & Cigars

Doft

Tropiska frukter, söt karamell och omogna bananer. Det finns ganska mycket citrus i andra doftvågen, tillsammans med vaniljen och en mineraldoft som tränger sig fram i slutet.

Med vatten händer det inte så mycket, annat än att smakerna blir lite klarare. Helt klart en ung whisky, fastän mycket fin.

Smak

OK, det är väldigt kliché att prata om äpplen, men tusan vad gröna de är! De kompletteras med en väldigt syrlig grapefrukt utan sötma och återigen någon mineral.

Eftersmaken är mellanlång, först intensivt fruktig, därefter sympatiskt torr.

Avslutningsvis

Flickenschild ägs, som ni kanske vet av vår gode vän Manfred Kröger från Itzehoe utanför Hamburg och ni som är sugna kan följa med oss i februari och hälsa på honom i hans nya butik. Jag lovar, det blir en upplevelse ni inte glömmer!

Glen Moray är ett av de destillerier som startades mitt i whiskyboomen på 1890-talet. Och som sedan levde ett inte så enkelt liv i ekonomisk skugga och låg kreativitet. Efter några ägarbyten ägs det av MacDonald & Muir, som även äger Glenmorangie och efter ett tag byter företaget namn till Glenmorangie plc. Ett ganska tydligt tecken på vartåt det lutar, eller hur?

2004 köper det franska företaget Louis Vuitton Moȇt Hennesy företaget och Glen Moray åker ännu längre in i dimman. Men det ändras 2008.

Då köper ett annat franskt företag, La Martinique, destilleriet. Därefter satsar man på Glen Moray, skapar flera buteljeringar, både rökiga och icke rökiga och ökar stadigt försäljningen. De sista två åren har Glen Moray haft en 20-procentig ökning och det ser inte ut att stanna av. Vi kan nog förvänta oss exceptionella buteljeringar framöver.

Slàinte!

Martin L.