Dagens whisky den 11/12 är:

Kavalan

Region: Taiwan
Ålder: 9 år
Styrka: 57,8 %
Fat: Ex-bourbonfat, singelfat
Buteljerare: La Maison du Whisky

Doft

Visst är det lustigt, hur en whisky kan vara så fruktig i doften? Den här har mer eller mindre klätt sig i israeliska, lätt övermogna apelsiner. Det finns också något tropiskt med i doften… vad heter de, stjärnfrukter… en googlesökning senare kommer de från en växt som heter Carambola och frukterna kallas även koromandelkrusbär! 😊

Med en rejäl skvätt vatten blir den flera klasser intressantare. Mogna bananer, fruktlikör och Crème Caramel med lite rivna apelsinskal på toppen. Jag tror att någon grillar i närheten, ananas kanske? Det är inte rök jag känner, bara den grillade frukten. Lite i bakgrunden hänger en välanvänd läderjacka, mocka tror jag.

Smak

Smaken är ganska spritstark, de nästan sextio procenten förnekar sig inte. Den är lite pepprig och fruktig och dessutom har den en oljig struktur, det gillar jag skarpt. Det finns dock en bitterhet också och den vill jag ha bort, så… ner med slangen, govänner nu kör vi!

Jag hade i ganska rejält med vatten och lät den stå länge därefter för att låta såsen hitta sig igen. Det var värt att vänta. Vanilj- och kokoskrämen ligger i sin bytta bredvid fatet med gula bananer och skålen med engelsk kola. Allt är draperat med spån av bourbonfatet och sprinklat lite lätt med muskot och kanel. Över det hela svävar ett omisskännligt spår av Cointreau.

Eftersmaken är mellanlång med vaniljkola, vitpeppar och kanel. Apelsinerna har gått och lagt sig, medan bananerna dansar sin Macarena in i det sista… 😉

Avslutningsvis

Den 11 mars 2006, kl. 15.30 producerades den första spriten på Kavalan destilleriet. Detta firade man mycket intensivt tio år senare, på jubileet. Men man firade mer än det, man firade också att destilleriet, med den nyaste utbyggnaden, hade bllivt ett av världens tio största destillerier!

Detta var en utveckling som ingen kunnat vänta sig, inte ens grundaren och entreprenören Tien-Tsai Lee eller hans son, den nuvarande VD:n Yu-Ting Lee.

Om ni tycker att whiskyn är ung, ska ni veta att Kavalan lider av samma problem som Amrut i Indien, nämligen väldigt höga temperaturer på sommaren. Det kan bli upp till 42 grader och ”Angels share” ligger på 10 – 12 % årligen. Man lagrar faten i två lagerhus som är fem våningar höga. Faten ligger bundna till varann pga. jordbävningsrisken.

Idag producerar man 28(!) olika versioner av Kavalan och det går alldeles utmärkt för dem.

Om du vill veta mer om destilleriet, får du införskaffa The Whisky Yearbook 2022, kanske redan i januari på nästa whiskyprovning.

Slàinte!

Martin