Dagens whisky den 12/12  är:

Fettercairn

Region: Highlands
Ålder: 10 år, kokat 2008
Styrka: 56,6%, fatstyrka
Fat: Bourbon singelfat i 8 år, vinfat i 2 år
Buteljerare: Cadenhead

Doft

Kraftig, blommig doft. Det finns även klara inslag av jord, skogsfrukter och saltat oxkött.

Med vatten känns den lite mera som en äng, med milda blommor och lite ljung.

Smak

Den var lustig, med syrlig ek, läder, kryddat matvin, marmelad på skogsbär, citronskal och nutella.

Med vatten hittar jag övermogna jordgubbar, och en gnutta jästkultur.

Eftersmaken är rimligt lång och kryddig med sherrytoner.

Avslutningsvis

Jaha. Pinot Noir fat som slutlagring, det var en ny upplevelse. Personligen saknade jag att ha mer av den här virren tillgänglig, det känns som att jag skulle behövt ett par huttar till för att kunna bedöma den ordentligt. I det stora hela, en tioåring med en relativ komplexitet och ett tilltalande första intryck.

Destilleriet är ett av de äldsta i Skottland, det var faktiskt det andra att få licens, efter Glenlivet.

Endast fyra procent av produktionen på runt tre miljoner liter råsprit årligen går till singelmalt, resten hamnar i blends och då främst ägargruppens egna Whyte and Mackay.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin