Dagens whisky den 12/12 är:

Deanston

Region: Highlands
Ålder: 19 år
Styrka: 51,3 %, fatstyrka
Fat: Bourbon singelfat
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

Citrusfrukter, skogshonung och en antydan av färsk marsipan. Detta följs upp av en påse grönt te och en mild kryddblandning. Alltihop är sedan omringat av en mild, salt havsbris. Efter ett tag blir vi serverade en kaka med krämiga plommon, detta är helt klart en mycket komplex. Whisky väl värd att ge gott om tid till.

Jag tror att jag hoppar vattnet, den här blir nog alldeles utmärkt utan.

Smak

Smaken är söt och krämig. Främst domineras den av en riktigt mumsig morotskaka som serveras med Cikoria-kaffe. Det finns också en antydan av fullmogen citron och grapefrukt. Nånstans i bakgrunden rullar det fram några grönsaker, kan det vara bönor av något slag? Dessutom understryks sötman från honungen med lite bränt socker.

Eftersmaken är mellanlång och läcker med en klar anstrykning av maltsmak och vitpeppar.

Avslutningsvis

Allt började med en kvarn och ett väveri. 1785 i Deanston, en liten skithåla utan någon nämnvärd historia och mycket liten framtid. Då byggde man en kvarn som tog tillvara på vattenkraften i floden Teith. 1808 kom sedan James Kinlay & co. och byggde ett jättestort väveri i en 1400 meter lång lada. Strömmen till hela härligheten kom från nämnda kvarn som utrustades med Europas största vattenhjul, med en diameter på över 11 meter! Det kunde ha slutat vara intressant där, men det blev det motsatta.

Managern för företaget var en viss James Smith (klart att ingen känner till honom, hur dumt kan man heta…) och han var en stor förespråkare för Voltaire filosofin som fick en engelsk anstrykning av Dickens och en rad andra ”revolutionära” förkämpar. Han trodde stenhårt på att en arbetsstyrka som du vårdar, verkar effektivare och skapar därmed större vinst.

Till det stora väveriet behövde man personal, över tusen anställda blev det och de måste ju bo. Så herr Smith byggde enligt den då helt nya idén, på höjden. Det blev fyravåningshus med arbetarbostäder, med rinnande vatten, toaletter m.m. man gick ännu ett steg längre och skapade sin egen valuta, med vilken man kunde handla i byn och höll så koll på priser och inflation.

Det höll länge nog, men i mitten på 1900-talet dök det plötsligt upp asiater som tydligen inte behövde mer än två korn ris om dagen, om man bedömer hur billigt de arbetade. Väveriet kunde inte stå emot och 1960 lade man så ner. Så, vem kan behöva massor med lokaler och utrymmen nästan gratis? Hehe…

Några år senare, 1965, startade man att producera whisky och med korta avbrott främst i början på 90-talet har man hållit igång. Ungefär 15% av de tre miljonerna liter råsprit man producerar årligen går ut i världen som singelmalt, medan resten försvinner i den bottenlösa sump som kallas… Blended industrin! Du hittar Deanston främst i Scottish League, Black Prince och the Wallace Liquor,

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin