Dagens whisky den 12/12 är:

Glenglassaugh

Region: Highlands
Ålder: NAS
Styrka: 46 %
Fat: Bourbon fat med finish på nya ekfat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

En trevlig lätt rök följt av lätt bränt socker och lite lätt rostade korn. ”Lätt” verkar vara ledmotivet för den här lilla rackaren. Intressant nog överflödar den inte på nåt sätt av vanilj och äpple som man kanske skulle väntat sig.

Med vatten… jag trodde inte mycket på det här med vatten i det här fallet, men faktum är rökigheten är tydligare, nu är det en liten brasa av balsavirke

Smak

Läckert brunt socker och den där lätta röken gifter sig snyggt, på kalaset serveras vaniljkola och hårda karameller med ek-kryddor.

Med vatten… nej, nu blev den full av ruttnande gröna päron och det gillar inte jag. En torrhet som av tanniner hoppar också fram ur skuggorna och biter hårt i käkmusklerna. Det gillar jag lite bättre.

Eftersmaken är mellanlång och stjärnan är helt klart – Den Lätta Röken! För att vara så ung, fullt acceptabel.

Avslutningsvis

Glenglassaugh är ett ganska gammalt destilleri, grundat 1875 och det ligger förbaskat vackert vid havet inte alltför många kilometer från whiskyns huvudstad Elgin. Ändå har det aldrig varit riktigt ”sexigt”.

Det ligger officiellt i Highlands, fast det ligger nordöst om Elgin och det beror på… ja, gud vet vad, antagligen någon flod som utgör en gräns av något slag. Hur som helst, det har producerat sås till det stora maskineriet under alla år och samtidigt stängdes det ner en fyra – fem gånger under sin livstid.

Faktum är att på 1900-talet var destilleriet aktivt bara några få decennier. Och man fick inte presentera en enda singelmalt!

Senaste nerläggningen var 1996 och den varade ända till 2008, då en mindre grupp köpte det för £5 miljoner och sedan satsade rejält. Man började med att släppa ett par gamla vintage-buteljeringar för att väcka intresset varefter man omgående började producera. Samtidigt byggde man ett nytt besökscentrum och väntade in drivorna med turister. Dessutom började man producera en riktigt trevlig rökig variant som jag äger ett fat av tillsammans med några vänner.

2013 köptes så destilleriet av Benriach Distillery co, så nu förstår ni alla hur utvecklingen fortsatte. Glenglassaugh är väl fortfarande inte jättekända, men kvalitén kan man inte klaga på, så se till att njuta av den här, fast den inte är en lastgammal sak. Vi var där i höstas på vår whiskyresa och fick då informationen att den är tio år gammal. I alla fall den här utgåvan. Dessutom visade de oss fem gamla (riktigt gamla) fat, så vi har något att se fram emot. Fast ni borde börja spara, priset kommer ligga norr om £10 000…

Slàinte!

Martin Liska