Dagens whisky den 12/12 är:

Ileach

Region: Islay
Ålder: n/a
Styrka: 58 %, fatstyrka
Fat: n/a, men nog är det en blandning av mestadels Bourbonfat med några inslag av Sherryfat?
Buteljerare: The Highlands & Islands Scotch Whisky co.

Doft

En söt maltrök sprider sig runt mig och blandas med lite frukter. Det finns lite blöt ljung nånstans på trägolvet.

Med lite vatten öppnar den sig mer och uppvisar lite Mescal också. Efter ett tag blir röken tydligare och dessutom börjar den lukta lite mera lada… och fuktigt läder. Kanske också lite citronsaft?

Smak

Whiskyn har helt klart en oljig karaktär. Först sprider sig en väldigt söt smak som gör sig utmärkt med det stekta fläsket. Den smakar havssalt och – udda nog- mitt i all sötman en ganska bitter citrussmak. På doften tyckte jag att jag kände citronsaft, men på smaken är det snarare grape.

Med vatten… tja, inte mycket utveckling i smakerna, men om du inte är van vid starka såser, så tappar den inget av sin karaktär och blir helt klart lättare att konsumera. Om något, framträder sötman intensivare med vatten.

Eftersmaken är mellanlång och lite pepprig, med en liten bitter svans. Fast inget speciellt otrevligt, man känner klart att det är en singelmaltare man dricker. Om du skulle råka ha en Islay Mist hemma, föreslår jag att du tar ett litet glas av den direkt nu, så kommer du förstå fullständigt skillnaden mellan singelmalt och blends.

Avslutningsvis

Så… jag kan inte berätta mycket om Ileach, eftersom det inte är ett destilleri i sig, men som presenterar Islay singelmalt för rimliga pengar. Jag brukar ha just den här fatstarka whiskyn hemma, eftersom jag älskar hur den utvecklar sig i glaset efter upphällning.

Och dessutom – erkänn så får du villkorligt – visst är det kul att åtminstone någon whisky ur den här adventskalendern går att få tag på utan ett extralån på huset…? 😊

Slàinte!

Martin