Dagens whisky den 13/12  är:

Bodding Lokn

Region: Österrike
Ålder: 7 år, kokat 2012
Styrka: 55 % 
Fat: Bourbon fat, slutlagrat på PX Sherry fat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Kaffe och nötter, massor av det. Honungsdränkta fikon och biskvier. En sockerkaka serveras till.

Med vatten kommer det fram fler frukter och en liten bit tysk pepparkaka. Det finns en värme och klarhet i doften som är mycket lockande.

Smak

Marsipan, mörk choklad, körsbär och en antydan av Rom. PX-fatet gör såna saker ibland.

Med vatten tillkommer lite fudge och en cideraktig spritsighet honungen blir också mycket framträdande. Den tål väldigt mycket vatten och jag föreslår att du slår i lite åt gången tills du når brytpunkten.

Avslutningsvis

Sankta Lucia… då är vi där igen, in på andra halvan av advent och som vanligt är det fest. Ni som har varit med ett tag vet, att vi alltid väljer en extra rolig sak till den här dagen.

Årets val är faktiskt inte dumt alls, en högst sympatisk österrikare som håller en avsevärt högre kvalitet än många andra nystartare. Destilleriet började som en tanke i 2005, första provkoket gjordes 2007 i en renoverad lada och 2008 började produktionen. För att man inte ska ha för tråkigt, kokar man även två sorters öl, ett Weizen bier och ett Bock bier, båda utmärkta enligt Sigge, som har besökt dem.

Undrar ni vad han som är ansvarig för kokandet heter? Franz Brenner… jag menar, bara en sån sak…! ?

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin