Dagens whisky den 14/12  är:

Glen Grant

Region: Speyside
Ålder: 24 år, kokat 1990
Styrka: 56,0 %, fatstyrka
Fat: 2 st. Sherry butts, 1033 flaskor
Buteljerare: Signatory

Doft

OK… Det finns självklart spår av Sherryfaten, men ärligt talat, det är inte överväldigande. Näsan domineras snarare av torkade frukter och mogna plommon och en mycket läcker Crème Brûlée.

Lite vatten och… nu jäklar händer det grejer! Fikonhonung, mörk choklad och nyrivet citronskal. Det finns lite nötter också, först trodde jag att det var mandlar och jag tänkte kombinera det med sötman och hitta mandelmassa, men det stämmer inte. Sötman har jag redan beskrivit och nötterna är snarare valnötter.

Smak

Mild och söt med en aning pepprig underton, en gnutta ingefära finns också, men inte överväldigande

Med vatten är det något helt annat! För det första: den blir avsevärt skarpare med vatten och för det andra, den blir mycket sötare med vatten. Skärpan gillar jag, sötman är jag inte lika begeistrad i. det smakar engelsk plommonpudding som man hällt lite portvin på, ganska rejält med kanel och stjärnanis hittar jag också. Chokladen kommer åter mot slutet.

Eftersmaken är ganska lång och mycket sympatisk, med lite peppar och nötter och en aning nymalet kaffe

Avslutningsvis

Det här är en utmärkt whisky i min bok, vällagrad och inte överväldigad av faten. Detta är faktiskt inte ovanligt hos det här destilleriet. Det är de tredje äldsta destilleriet och har levt ett liv lite i skymundan. Det har sålts och köpts i omgångar, oftast som en del av en större deal. 2006 ändrades det något, då Davide Campari köpte det.

Ändringarna som skedde då var en ny, lite smärtare flaska som skulle symbolisera de ganska smärta pannorna. Den andra stora förändringen var att man började använda karamellfärg – i mängder! Detta är lite ironiskt, då destilleriets slogan fram till dess var: ”A pale whisky with a colorful history”.

De egna buteljeringarna har alltid varit (och är så än idag) relativt ointressanta, men de oberoende buteljeringarna från Berry Brothers, Gordon & MacPhail och inte minst Signatory Vintage har inte haft svårt att övertyga om sin förträfflighet. Håll er till dem om ni vill ha något gott och köp standardbuteljeringarna om ni gillar whiskydrinkar.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin