Dagens whisky den 14/12 är:

Liber

Region: Spanien
Ålder: 15 år
Styrka: 60,9 %, fatstyrka
Fat: 1st fill Pedro Ximénez Butt
Buteljerare: Spanish Whisky Company

Doft

En mogen sherrydoft, söta frukter, läder, tändstickor och kanske en aning rökighet i bakgrunden. Fast jag måste påpeka att den inte är rökig alls, det bara doftar så. Den doftar mycket moget och färdigt.

Jag testade aldrig med vatten, eftersom mitt sample var för litet.

Smak

Den är lite oljig med plommonsylt och marsipan. Sötman är inte på något sätt överväldigande, men ändå närvarande.  Det finns även lite kakao i bakgrunden, men den döljs av en liten bit inlagd ingefära, som hjälper till att göra den här såsen spännande.

Eftersmaken är kort och återigen, uppvisar spår av en liten rök.

Avslutningsvis

Den här lilla godingen köpte vi av David Tjeder, en whiskybloggare extraordinarie som också importerar lite whisky. För något år sedan testade han och beskrev en 12-årig Liber och den hade tydligen varit absolut hemsk. Så när vi fick erbjudande på samma destilleri, lagrad på samma typ av fat, fast tre år äldre så kunde vi inte motstå.

Det är fascinerande, vilken utveckling whiskyn har gjort på dessa tre år. Nu är den snäll, välkammad och… lite tråkig i mina ögon. Synd, jag hade hoppats på en rejäl örfil som skulle väcka oss inför det slutliga tiodagars-löpet 😉

Vad själva destilleriet anbelangar, grundades det 2001 av några killar som ville producera singelmalt. Det ligger i Granada distriktet och producerar förutom whisky även rom, gin, vodka och marc. Undrar du vad marc är (uttalas som ”car”, det engelska ordet för bil), så kan det liknas vid grappa. Man bränner vindruvsskalen efter vinproduktion, i mina ögon ett uselt hembränt. Men jag fattar inte grappa heller, så… 😊

Jag har ingen aning om hur mycket whisky man producerar, men det intressantaste är att man lagrar sin sås på PX fat som är 20 – 30 år gamla! Bara därför är det värt att plocka upp en flaska när ni snubblar över den. Sedan 2020 har destilleriet presenterat ett antal olika buteljeringar i åldrarna 12 – 16 år, men de ligger tyvärr på 40% och är alltså kylfiltrerade.

Våran sås är från en oberoende buteljerare och i fatstyrka. Väl bekomme.

Slàinte!

Martin