Dagens whisky den 15/12  är:

Glenglassaugh

Region: Highlands
Ålder: 9 år, kokat i januari 2009
Styrka: 55,8 %, fatstyrka
Fat: Ett litet Sherry fat
Buteljerare: WW

Doft

Löjligt mycket plommon, men varför rider de på en nyvaxad sadel…? En engelsk julkaka har de med sig som färdproviant, men de sköljer ner allt med… en gammal Anejo… eller kanske snarare en polsk Vinjak, det är en variant på konjak, fast sötare.

I med lite vatten och… nu kommer den riktiga maten, mejramkryddad rökt skinka med en lakritssås. Intressant, jag skulle kanske laga till nåt sånt på en provning…

Smak

Den påminner ganska mycket om en långlagrad rom, hade jag testat den blint, hade jag faktiskt kunnat ta fel… Det är rörsocker, karamelliserad ek, torkade äpplen och en massa kryddor.

Med lite vatten framträder en klar smak av lönnsirap, Bergamott sötsaker och de milda kryddorna, främst då vitpeppar och torkad kardemumma. Det finns en lätt bitterhet också, litegrann som kapris.

Eftersmaken är hyfsat lång med rostade russin, torkade bananer och bränt socker.

Avslutningsvis

Ja, vad ska man säga… ? Ska man överhuvudtaget skriva noter på whiskies från små fat? Fast vi gör ju det med de svenska såserna, så egentligen, varför inte…

Det här destilleriet är ingen bildskön ros med pittoreska byggnader och lustiga torn. Det är bara lagerlokalerna som ser lite intressanta ut. Nej, det bästa med Glenglassaugh är läget! Det ligger på lätt pendlingsavstånd från Elgin och det ligger vid havet, med en fantastisk utsikt ut över vattnet.

Av någon underlig anledning räknas det inte som ett Speyside destilleri, fast den gamle whiskyprofeten Michael Jackson påstod att det ändå är det. Av någon anledning har det inte riktigt hittat hem i popularitet, men det kan ju vi vara glada över, det möjliggjorde för oss att köpa några fat till mycket rimlig kostnad!

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin