Dagens whisky den 16/12 är:

Kilchoman

Region: Islay
Ålder: 7 år
Styrka: 50 %
Fat: STR rödvinsfat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Höhöhö… jag skulle vilja kalla den för grabbig, fast Renata har redan paxat den som sin favorit…Kilchomans varma rök med mineraler och olja blandas direkt med noterna från rödvinets fylleglada dans. Jag funderar över hur mycket (eller lite) det maskerar whiskyns ursprung på Rockside Farm, men det stekta baconet är väldigt distraherande. Någon tuggar på en röd Bugg och på bordet står ett glas Grapefruktjuice och en kruka med mynta.

Jag har i några droppar vatten och… jam se där, det var inte bara bacon på grillen, det var baconlindade dadlar! Och titta där, en grönsallad på bordet, kryddad med timjan, koriander och mejram. Till och med träskålen som salladen ligger i luktar gott!

Smak

Först en rejäl käftsmäll av tung rök och nu är man minsann vaken! Efter en liten stund känner man av en uppsjö frukter, det är körsbär, björnbär och sedan har man hällt på lite hallonsirap. Fast det är inte sött, utan väldigt sympatiskt.

Med en skvätt vatten blir den ännu mera i min smak. Nu är den torr, oljig med en smak av gammalt läder och lite cigarrtobak. Och titta där, nu kommer hemhjälpen in i biblioteket med lite mörk choklad kryddad med muskotnöt, peppar, mejram och espressobönor.

Eftersmaken är ganska kort och rökig med färsk aska som långsamt regnar över mig.

Avslutningsvis

Jaha, STR..? Ni undrar kanske vad det är? Jo, det är en förkortning som står för shaving, toasting och re-charring. I praktiken betyder det att man ”rakar” av yttersta lagret på fatet, varefter man kolar det och till slut, för större effekt, bränner man även fatet på insidan. I praktiken gör man alltså exakt likadant med det här fatet som med alla andra, fast man brukar nöja sig med att antingen kola eller bränna fatet. Här gör man alltså båda och får så en intensivare träsmak och en kul gimmick att marknadsföra.

Jag tycker att det har gjort ett par utmärkta saker för såsen: För det första har det dolt dess ungdom på ett effektivt sätt och för det andra har det skapat en smakbild som skiljer sig från ”vanliga” Kilchomans. Om det är bra eller dåligt i era ögon, måste ni bedöma själva.

Destilleriet är fortfarande en ungdom, det grundades 2005 på en farm i västra delen av Islay och är ett av endast två destillerier på ön som inte ägs av megalomanska, världsomspännande konglomerat. ”Nuff’ said”.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin