Dagens whisky den 16/12 är:

Isle of Lime Roma

Region: Gotland
Ålder: 3 år
Styrka: 50,1 %
Fat: en blandning av mindre fat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Marsipan, körvel, vanilj och fruktkola

Smak

Lite rök, lakrits och ek.

Eftersmaken är mellanlång med peppar, honung, selleri och en aning torv.

Avslutningsvis

Smaknoterna ovan är inte mina egna, utan destilleriets. Jag tänker inte beskriva min egna upplevelse, utan låta er dra era egna slutsatser. Anledningarna är dessa:

  • Det här är en treårig förstautgåva från ett nytt destilleri. Whiskyn är för ung för att kunna bedömas ordentligt, varför man måste köpa, investera och smaka med hjärtat och inte med sinnet.
  • När jag bedömer så unga whiskies, letar jag efter ”markörer” som kan antyda riktningen i framtiden. Därför gillar jag t.ex. isländska Floki, när alla jag känner inte begriper nåt… ?

Nej, njut av den här på egen hand och låt mig istället berätta om destilleriet.

2004 bestämde sig Anders Stumle, en bonde av den mer kreativa sorten från Gotland, att det nog vore på sin plats att börja producera whisky. Det kan nog tyckas lite konstigt, men då ska ni veta att Anders redan hade gjort tokigheter av annat slag i sitt liv, som t.ex. att odla tobak (!) på Gotland.

Tanken var: ”jag odlar redan ekologiskt korn, jag äger den gamla sockerfabriken, sedermera snusfabriken, så jag har utrymmena – varför inte!

Sagt och gjort, planerna kom igång snart nog och man bestämde sig snabbt för att göra allt själva. Därför mältar man själva på en egen golvmältning. För att ingen ska behöva utveckla ”Monkey Shoulder”, uppfann man en egen kornvändande maskin. Coolt, va?

Man tog in drygt 2000 aktieägare och har inte behövt vända sig till några låneinstitut. Idag producerar man ca. 60 000 liter råsprit årligen, både rökigt och orökigt.

Vi på Wernamo Whiskyvänner önskar de glada ägarna all lycka till i framtiden och vi ser fram emot ytterligare ett besök hos er!

Slàinte!

Martin Liska