Dagens whisky den 16/12 är:

Aultmore

Region: Speyside
Ålder: 10 år
Styrka: 54,5 %
Fat: n/a, men min gissning är att det inte är enbart ex-Bourbon
Buteljerare: OB Battlehill

Doft

Först träffas jag av en doft bestående av nån typ av frukter, som verkar vara lättrökta… kanske det är därför de är så otydliga? Efter en kvart verkar de tillagade, det kanske är en blandfuktmarmelad? Det finns också nåt medicinalt i doften, jag undrar om det inte är såna där droppar mot illamående… dofterna är intensiva och alkoholhalten hög, det finns mycket kvar att upptäcka, men för det kommer det att behövas lite vatten…

Med vatten kommer det in ganska många nya dofter. För det första har det medicinala försvunnit och istället blivit lite sötaktigt. För det andra har den gett sig ut på promenad i skogen. Nu kan man tydligt känna dofter av mossa, skogssvamp och fuktig jord. Efter ett litet tag visar sig picknick-korgen ha choklad och inlagd mango. Förresten, sötheten verka komma från en sötdeg… är det meningen att jag ska baka bullar i skogen…?

Smak

Den är fruktig, sötaktig och ganska skarp. Karamell och en gnutta kanel. Den spretar kraftigt och verkar inte riktigt vilja bestämma sig för vad den ska vara. Den behöver – Behöver! – vatten.

Med vattnet blir den återigen väldigt annorlunda. Nu känner jag de kanderade apelsinskalen, det är de som är sprinklade med kanel. Efter en stund slår lite ingefära igenom och lite inlagda sura körsbär. Nånstans i det hela dyker det upp en mycket lätt röksmak, men den är absolut inte rökig.

Eftersmaken är inte särskilt lång, söt till att börja med, men går därefter till lätt örtig och en aning syrlig. Jag tycker mig också hitta en liten bit muskotnöt.

Avslutningsvis

Aultmore är inte precis ett av de kändare destillerierna från Speyside. Man producerar ganska mycket sås, runt 3 miljoner liter årligen, men de mesta dropparna har hamnat i blends som Dewar’s white blend, VAT 69 och Johnny Walker black label. Det dök upp en tolvåring singelmalt i Flora & Fauna serien som Diageo rullade och några år senare en 21-åring i en Rare Malt serie.

1998 såldes hela divisionen Dewar’s till Bacardi, som i ärlighetens namn var väldigt ointresserade av malten. Kronan i det köpet var istället Bombay gin, som också ingick.

Inget ändrades, förrän 2010, när rom-fjantarna begrep att det faktiskt fanns ett genuint intresse för singelmalt. Man bestämde sig då för att presentera nya singelmaltar från alla fem destillerierna man ägde.

Vadå, säger ni, äger rom-fjantarna fem destillerier? Vad kan det vara för några helveteshålor? Jo, följande: Aultmore, Aberfeldy, Craigellachie, Macduff och Royal Brackla. Så… inte enbart uslingar som smutsar ner vår känsla för whiskyetik… 😉

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin