Dagens whisky den 17/12 är:
Ardlair
Region: Speyside
Ålder: 10 år, kokat 2009
Styrka: 63,5 %, fatstyrka
Fat: Hogshead singelfat, 334 flaskor
Buteljerare: Wernamo Whiskyvänner
Doft
Först av allt, den här whiskyn behöver andas, mycket länge.
Den doftar enkel och rak maltwhisky. Korn, ale, gräs, vanilj och honung.
Med vatten försvinner den väldiga skärpan och det är bra, för nu kan man känna nyanserna. Marsipanen med små torkade jordgubbsbitar, ljungen,
Smak
Söt malt, karameller, citronskal och … den är faktiskt lite överväldigande med sin styrka. Tveka inte med vattnet.
Med vatten – och tro mig, du behöver inte snåla – kommer den fram. Apelsinkakan med glasyr på, de väldigt kryddiga smakerna, en starkpeppar och ingefära med lite lime och chili. En riktig bomb.
Eftersmaken är faktiskt ganska lång och domineras av kryddorna och marsipanen.
Avslutningsvis
Den här är som ni vet, vår egen buteljering och vi var mycket nöjda med den då. Inget av det har ändrats sedan dess, den är intressant, rolig och förbaskat prisvärd. Vad mer kan man begära…?
Ardlair kokas på destilleriet Ardmore och är deras orökiga sås. Om du vill veta mer om destilleriet, får du kolla i The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.
Slàinte!
Martin