Dagens whisky den 17/12 är:

Auchentoshan

Region: Lowlands
Ålder: 18 år
Styrka: 54,1 %
Fat: Sherry Hogshead singelfat
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Det fösta jag känner när jag häller upp i glaset, är en intensiv doft av fruktkaka. Efter att ha låtit såsen lugna ner sig i glaset kommer det så mycket mer fruktdofter. Frukterna är lite övermogna persikor och jättemjuka apelsiner, men de har sällskap av röda bär och en liten skål blåbär.

Den är visserligen stark, men jag känner knappt alkoholen i doften, så jag tvekar på att använda vatten. Samtidigt verkar den faktiskt lite hemlighetsfull, så ett par droppar får det allt bli.

Med lite vatten doftar den fortfarande moget, välbalanserat och högst intressant. Nu kommer det lite mer vanilj, körsbär och en liten sked skogshonung. Jag tycker mig känna lite nötter också. Som helhet ger såsen intryck av att vara tjock och gedigen. Fort nu till smakerna!

Smak

En mjuk, lätt kryddad smak besöker mig och frukterna förnekar sig inte här heller. Efter ett litet tag känns det tydligare att kryddorna är kanel och muskotnöt, men det är som sagt inga överväldigande käftsmällar utan snarare en smekning. Bränt socker med sammetslena persikor följer upp för att klargöra att detta är en speciell upplevelse.

Några droppar vatten och 15 minuter senare visar sig sherryfatet på riktigt. Det är plommon, körsbär och en trevlig pepprighet. Nötterna är också tydligare, hasselnötter och valnötter. Lite senare blir jag bjuden på en kopp etiopiskt kaffe, en chokladbit och… lite russin?

Eftersmaken är lång med ingen bitterhet alls, frukter och nötter. Det är en komplex whisky som är väl värd att utforska.

Avslutningsvis

Destilleriet påstås ha grundats redan 1817 av irländska flyktingar som ville undkomma hungersnöden. Det är dock en sanning med viss modifikation. Det var egentligen destilleriet Duntocher som grundades då. Auchentoshan registrerades 1823 av John Bulloch och det är också det enda skotska destilleriet som destillerar all sin produktion tre gånger, som på Irland.

Man levde ett stilla liv fram till 1941, då det bombades av tyskarna för att… ja, tyskarna på den tiden var inte samma fryntliga, välvilliga och gladlynta sällar som de är idag. Egentligen var de ute efter skeppsvarv och ammunitionsfabriker som i Clydebank och lade en bombmatta som även tog ut tre lagerhus på destilleriet och förstörde över en million liter whisky. Den brinnande såsen flöt ut i floden Clyde som vid det tillfället lär ha varit lika spektakulär som floden Styx stora delar av destilleriet förstördes och återuppbyggdes inte förrän 1948.

Försäljningen av Auchentoshan har ökat kraftigt de senaste tio åren. Ökningen har varit hela 320% och fört upp den på listan över de mest sålda singelmaltarna, från 24:e plats till dagens 17:e plats.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning?

Slàinte!

Martin