Dagens whisky den 18/12 är:
Bowmore
Region: Islay
Ålder: 18 år, kokat 2000
Styrka: 53,8 %, fatstyrka
Fat: Sherry Hogshead singelfat, 254 flaskor
Buteljerare: Malts of Scotland
Doft
En behaglig rök med undertoner av oljighet. Men det är inte ens början. Jag känner söta russin och direkt bakom dem följer en liten skål med torkade frukter. Mörk sirap droppar långsamt ner på en cocktail av inlagda frukter, främst aprikos och persika. Det doftar mycket mer, men nu måste jag ha i lite vatten.
Med vatten blir den ännu intensivare. Nu doftar den närmare havet och lite lätt bränt sandelträ påminner om en öppen brasa. Havsdoften är inte tång och fisk, snarare en lätt havsbris, sältan i luften en vacker sommardag. Jag tycker mig även känna en antydan av färsk mynta som lyfter den söta och fruktiga doften till en högre nivå. Nu är det hög tid att smaka…
Smak
Sött och fruktigt blixtrar förbi tillsammans med lite bränd torv och lägger grunden för smakpaletten. Därefter kommer nästa lager, kryddorna. Bränt virke och lite salt smakar lätt beskt, men passar utmärkt med den vita pepparn och chiliflingorna
I med vatten och den blir underbart krämig med intensivare peppar och saltsmak. Det finns el liten antydan av krut i den rökiga smaken och mera brasa, det är nu uppenbart att det är fruktträ vi bränner.
Eftersmaken på den här är lite lustig. Den tonar ner ganska snabbt, men sedan är den väldigt lång. Min mun verkar ha kvar rester av Sigges inte helt mogna valnötter, fuktiga löv och resterna av en brinnande träbit. Röken och maltigheten ligger kvar länge, länge…
Avslutningsvis
Alltså, på allvar, blir det bättre än ett bra singelfat och lite hyfsad ålder? Inget fat smakar likadant och med lite tur får man såna här upplevelser som kommer att stanna i mitt minne avsevärt längre än matematiska formler för statistikberäkning…
Bowmore som sådant då, undrar vän av ordning. Ja, vi har ju pratat länge och väl om det på provningarna, om det japanska ägarna, om det olyckliga 80-talet då alla garvade åt whiskyn, men det finns självklart avsevärt mer att lära sig.
Om du vill förkovra dig vidare, är The Malt Whisky Yearbook 2020 en utmärkt början. Du kan införskaffa den på våra provningar.
Slàinte!
Martin