Dagens whisky den 18/12 är:

Benrinnes

Region: Speyside
Ålder: 23 år
Styrka: 50,1 %
Fat: Hogshead singelfat
Buteljerare: Signatory

Doft

Paraffin och vax, har vi hamnat i tomteverkstan och gjuter ljus nu? Lite plast… nej, en plastlåda från Hammarplast med en bit saltat kött i…

Nu ska vi ha i vatten… Det dyker upp lite äppelskal och blandar sig skamlöst med gula, lite omogna persikor, färska valnötter och kanske lite grönsaker.

Smak

OK, förutom att man inte kan missa paraffinet och vaxet, är den här lilla godingen fantastiskt fruktig! De obligatoriska äpplena, självklart, men de har krusbären och grapefrukten tätt inpå kroppen. Det finns fler frukter, men inte så söta.

Med lite vatten tycker jag att det tillkommer en kryddad honung, peppar och… malört..? återigen något som är snarare torrt än sött.

Eftersmaken är lång, oljig och hela tiden full av frukter.

Avslutningsvis

Jaha, det var väl inte helt att förkasta…? Den passar i alla fall mina smaklökar alldeles utmärkt!

Destilleriet Benrinnes är ett av de verkligt gamla destillerierna, grundat 1835, fast en del påstår 1826. Det stämmer dock inte, det var ett annat destilleri som byggdes på samma plats, men det förstördes totalt 1835 i en störtflod (!) som spolade bort i stort sett alla spår av det.

Vanliga människor skulle förstås se det som ett tecken och fly platsen, men skottar är inte vanliga människor, så de byggde ett nytt, som fick det vackra namnet Benrinnes.

1896 blev så Benrinnes ett riktigt destilleri, dvs. det brann nästan helt ner. Alla riktiga destillerier måste brinna, annars är det inget… hör ni det, Mackmyror och norrländska kartonger!

Man producerar uppemot 3 500 000 liter råsprit/år och det går nästan uteslutande till blended-industrin. Den första officiella buteljeringen var en 15-årig Flora & Fauna som presenterades 1991.
2009 pipplade ägaren Diageo ihop en ”Managers Choice” buteljering som liksom de övriga buteljeringarna i den serien var löjligt dyr. 2014 presenterade man så en 21-åring som inte var helt ointressant, men ändå inte tillnärmelsevis som dagens goding.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning.

Slàinte!

Martin