Dagens whisky den 19/12 är:

Glentauchers

Region: Speyside
Ålder: 23 år
Styrka: 45,3 %, naturlig fatstyrka
Fat: ex-Bourbon singelfat
Buteljerare: Wernamo Whiskyvänner

Doft

Det första är en fruktsirap av gröna frukter som finstämts med lite citronskal. Det är faktiskt lustigt hu gamla Speyside whiskies får den där sirapsdoften. Om du är tålmodig, får du även nöjet att dofta på de blyga mineraloljorna som gömmer sig därinne. För att du inte ska ha tråkigt medan du väntar, har vi lagt till lite torkade bananchips och ett litet glas apelsinsaft att skölja ner med.

Med vatten… nej, inget vatten. Alkoholhalten i den här älsklingen är lite för låg. ☹

Smak

Trevligt krämig med bakade äpplen serverade med vaniljsås, vitpeppar, ängshonung och… kan det vara krita…? När den tagit tillräckligt många andetag, hittar jag en antydan av matlagningsolja och spackel.

Eftersmaken är lång honungssöt med ljung och lite torkade blommor.

Avslutningsvis

Alltså, i mina ögon har den här whiskyn ett enda fel och det är styrkan. Förbaskade fat till att vara girigt! Annars hade nog den här varit uppe på de allra högsta trappstegen i mitt hus. Fast det betyder inte att den inte är jäkligt högt ändå! 😊

Vi kanske ska nämna några ord om destilleriet. För de flesta är det nog ganska obekant och det har ofta kallats det mest okända av destillerier i Chivas’ portfölj.

Samtidigt är det ett av de största med en årlig produktion av 4 miljoner liter råsprit om året. Nästan allt går åt till Ballantines och Chivas har faktiskt bara presenterat en enda singelmalt buteljering av Glentauchers sen de köpte destilleriet 2005 och det var det 17-åriga släppet som ingick i serien Ballantines’ Singel Malts.

Glentauchers är ett av destillerierna som startades i samband med den stora whiskyboomen i slutet på 1800-talet. Det grundades 1897 av James Buchanan och W.P. Lowrie och på något sätt lyckades de överleva Pattison kraschen 1898.

Anledningen är nog att James Buchanan, liksom Pattison-bröderna, var en av de stora whiskybaronerna. Det betydde i sin tur att Glentauchers från första början och i alla tider producerades för att mätta blended industrin.

Den första blended whiskyn som tog tillvara på Glentauchers var Buchanans egna blend Black & White. Egentligen hette den Buchanan Blend, men den marknadsfördes i svart flaska med vit etikett så folket sa sitt och så blev det.

Som så många andra destillerier var man tvungna att stänga under andra världskriget och sedan hade man en period 1985–1992 då man också stod stilla.

Idag tillhör man Pernod-Ricard, man producerar 4,5 miljoner liter råsprit om året och nästan 100% går i blendeds, fortfarande främst B&W och Ballantines. Den enda officiella singelmalt buteljeringen är en 15-åring, men det dyker som sagt upp små buteljeringar som denna från oberoende buteljerare och hjälper oss att hålla koll på utvecklingen i destilleriet.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin