Dagens whisky den 19/12 är:

En hemlig Speyside

Region: Speyside
Ålder: 21 år
Styrka: 44,9 %, naturlig fatstyrka
Fat: Sherry Butt singelfat, 218 flaskor
Buteljerare: OB Whisky-Doris

Doft

Visst finns det något betryggande med att sniffa på en gammal Speyside whisky? Den här doftar verkligen gammalt, karaktäristiska sherrydofter, an gnutta honung, nötig och med lite torkade frukter.

Efter ett tag tittar den mörka chokladen fram och minsann, är den inte smaksatt med lite örter och körsbär… därefter hittar jag en ensam smörkola och lönnsirap, jag tror att de bollar en hasselnöt till varann

Med vatten… nej, inget vatten. Jag tror inte att det behövs, tid i glaset får göra jobbet istället.

Smak

En mycket sympatisk oljig krämighet med en tydlig smak av fikon, persikor och choklad. Efter ett tag kommer lönnsirap även i smaken samt lite apelsinskal och mogna röda skogsbär. Det finns lite nötsmak också, men jag kan inte riktigt identifiera den.

Eftersmaken är mellanlång och lätt fruktig med ljung och lite torkade honung. Destilleriet är hemligt, men nog påminner den om Macallan en aning? Eller, kanske mer än en aning… 😉

Avslutningsvis

Jaha, eftersnacket kommer inte att bli långt idag och det är tur, för annars hittar jag aldrig tid till att köpa den där perfekta julklappen som med absolut giltighet kommer att bekräfta för min fru att hon gjorde rätt val i förra århundradet… Jag är körd, va…?

Slàinte!

Martin