Dagens whisky den 2/12  är:

Ballechin

Region: Highlands
Ålder: 11 år, kokat 2007
Styrka: 48,1 %
Fat: 2 st. 2:nd fill Sherry fat och 2 st. Bourbon fat, 1114 flaskor
Buteljerare: Signatory

Doft

Den doftar som en gammal torveldad stuga.  En mycket sympatisk doft som inte är alltför påträngande. Snart nog framträder en läderdoft, men den trängs tillbaka av frukterna, aprikos och en något övermogen persika. Kanske lite smält socker? Jag är inte helt säker.

Med vatten… äh, jag skiter i vatten. Redan nu, efter en kvart i glaset, börjar jag förnimma citrusfrukter och lite fuktig jord.

Smak

Mild, mycket mild. Torkade frukter med en svag sötma och malt för en lätt bitterhet. I bakgrunden dansar kryddorna en stilla vals, kanel och vanilj. Långsamt dyker det upp lite apelsinskal och nafsar lite lätt i käkarna. Ju längre den står, desto mer hittar jag nötter, närmare bestämt valnötter.

Eftersmaken är mellanlång, men ganska intressant. Jag tycker mig hitta förmultnat trä, kåda och en aning målarfärg. Kryddorna hänger också med en bra bit på vägen.

Avslutningsvis

Jaha ja, första rökisen kom kvickt i år och det kan väl vara trevligt hoppas jag.

Jag älskar när buteljerare är öppna och tydliga med vad de bjuder oss på. I det här fallet kan det inte bli tydligare:

Buteljeringen består av fyra fat sammanlagt, två st. refill Sherry Butt, fatnummer 167 och 168 med fatningsdatum 4/11 2007. De andra två faten är Bourbon barrels, nummer 158 och 159, fatades 4/4 2007. Whiskyn buteljerades sedan den 22/10 2018 och späddes då ner till 48,1 %. Ingen kylfiltrering och ingen färgning användes. Suverän info, inte sant? Det är lite skillnad mot NAS-arna som vi blir överösta med nuförtiden…

Som ni säkert vet, är Ballechin en rökig Edradour. Destilleriet tillhör Signatory och är ett av de minsta destillerierna i Skottland. Samtidigt är det faktiskt ett av de vackraste och man producerar sina whiskies old style. Om du åker till Pitlochry, ska du säkert inte missa att besöka det.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin