Dagens whisky den 1/12  är:

Springbank

Region: Campbeltown
Ålder: 12 år
Styrka: 56,3%, fatstyrka
Fat: 70% Sherryfat, 30% Bourbonfat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Det första jag känner är torkad frukt bestående av aprikos och dadlar. Det finns också en lätt rökighet utan svavel och en intressant doft av… en saltstod! Ni vet, sånt man ger djuren på vintern. Självklart hittar man lite vanilj, men intressantare – jag hittar även marsipan.

Med lite vatten poppar det upp vått hö, men ingen stalldoft.  Peppar, enbär och harts dyker också upp på festen lite eftersom. Mot slutet hittar jag en aning av ost och jag vet att det inte låter så gott, men det stör mig inte och när jag väl upptäckt den, fattar jag inte att jag inte hittade den direkt.

Smak

Smaken är tydligt sherrysöt till en början och blir därefter klart kryddig, men tappar inte sötheten som tycks domineras av ängshonung.

Med lite vatten blir pepparn och sältan mera uppenbar och kryddorna från doften upprepar sig. Dessutom tillkommer en aning pomeransskal som rostats lätt över öppen eld.

Eftersmaken är lång, söt men torr med salt lakrits, apelsinskal och milda örter. En whisky helt i min smak.

Avslutningsvis

Charles MacLean beskrev en gång Springbank destilleriet som ”antagligen det mest arkaiska av skotska destillerier”. I andra branscher skulle ett sådant företag fått kämpa hårt för sin överlevnad, men icke så i whiskyvärlden. Deras inställning till traditionell produktion och avsmak för aggressiv marknadsföring har istället gjort dem till många whiskyälskares favorit.

Destilleriet ligger i Campbeltown där det byggdes 1828 av familjen Reid, som hade gift in sig i familjen Mitchell som äger destilleriet till dags dato. Ytterligare ett gott skäl till varför Springbank är en sådan kultwhisky… 😊

Destilleriet är unikt i Skottland med att man mältar allt sitt korn själva med den traditionella metoden golvmältning. Man producerar uppemot 700 000 L råsprit om året och det delas upp på tre olika destillat:

  • Springbank, som har en fenolhalt på 12–15 ppm och som destilleras 2,5 ggr.
  • Longrow, med en fenolhalt på 50–55 ppm och som destilleras två ggr.
  • Hazelburn med 0 ppm och som destilleras på irländskt vis tre ggr.

Den whiskyn vi druckit idag, den 12-åriga Cask Strength produceras i batches om ca. 9000 flaskor och man har alltid blandat sherry- och bourbonfat i olika proportioner. Våran Batch är nr. 16.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin