Dagens whisky den 20/12  är:

Bladnoch

Region: Lowlands
Ålder: 30 år, kokat 1989
Styrka: 40,8 %, fatstyrka
Fat: Bourbon singelfat, efterlagrat på Sherryfat i fyra år, 144 flaskor
Buteljerare: Cadenhead

Doft

Fruktig, Kiwi, ananas och såna där gröna plommon (Renklo?). Men det något annat som är tydligare, fast det vill jag knappt erkänna att jag känner… OK, eftersom du vrider om min hand så hårt… ost. Schweizisk ost. Och kastanjer samt mango. Udda, eller hur? Sedan kommer det en trevlig vindoft, som av en god Tokajer. Den följs upp av några eftersläntrare, främst då en lakritsrot, lite träspån och en otänd Chesterfield cigarett.

Med vatten… Vadå vatten, i den här?! Gack hädan, kättare!!!

Smak

Den schweiziska osten hänger med även i smakpaletten, fast här följs den av valnötter, vilket ju passar utmärkt ihop. Frukterna här är björnbär, torkade hallon och sedan någon syrlig frukt. Det kanske är en jordgubbsyoghurt. Vinsmaken tar sedan över föreställningen, det är ett torrt vitt vin jag föreställer mig. I bakgrunden snurrar det något metalliskt och flädergelé (jag vet, jäkla specifikt, men det är inte så länge sedan jag gjorde min egen och tro mig, smaken sitter ?)

Eftersmaken är mellanlång, men klart intressant. Den är torr, t.o.m. lite syrlig, fast på ett väldigt trevligt sätt. Svart te och valnötter spelar också en viss roll.

Avslutningsvis

Bladnoch är faktiskt ett av mina favoritwhiskies, jag gillar att den är så trogen Lowlands stilen och den här, med en ganska lång slutlagring på sherryfat, ja den är verkligen udda och väl värd att känna. Synd att det bara fanns 144 flaskor av den och nu är det ju ännu mindre…

Om ni vill veta lite fler riktiga fakta om destilleriet, föreslår jag att ni vänder er med förtroende till The Malt Whisky Yearbook 2020. Den finns till försäljning på våra provningar.

Slàinte!

Martin