Dagens whisky den 20/12 är:

Caol Ila

Region: Islay
Ålder: 9 år
Styrka: 58,8 %, naturlig fatstyrka
Fat: Barrique singelfat
Buteljerare: Wernamo Whiskyvänner

Doft

Rå havsdoft från tång, musslor och drivvirke. Röken verkar komma från svartkol, och det är några råa sällar som står vid den, de verkar dricka rå sockerbetssaft.

Med vatten verkar det som om någon släckt kolglöden, nu doftar det våt aska. Det dyker också upp lite råolja och dessutom något lätt fruktigt… jag tror att det är en grape. För att klargöra, den doftar inte på något sätt sött. Dessutom luktar det en aning jute, kan det vara att tomten dräller i närheten…?

Smak

En stor smak med ostronsaft, lakrits, vinegum och färsk agave.

Med vatten blir rökigheten lite mildare och havssmakerna får ta ett steg tillbaka. Den påminner lite om ett utmärkt franskt vitt vin, kombinerad med en trevlig liten sockerkaka, sån som Renata brukar göra åt mig, utan socker. Tro mig, kakor utan socker får ett helt annat djup, fast det har ni som gått på provning fått erfara själva. Allt hembakat som vi serverar är osötat.

Eftersmaken är lång syrlig, gräsig och riktigt kul. Jag fattar att vi valde det här fatet.

Avslutningsvis

Ja, ni ser ju själva hur sent i kalendern vi placerade denna lilla Islay-pärla, trots dess ungdom. Det skulle vi inte gjort om vi inte ansåg den besitta de kvaliteter som krävs när världens ände (dvs. kalenderslutet) närmar sig.

Angående destilleriet grundade Hector Henderson det 1846 och på många sätt har det stått ut som extraordinärt sedan dess. Inget annat Islay destilleri har till exempel gått igenom så grundläggande ombyggnader som Caol Ila. För att det inte skulle vara någon tvekan, rev man hela destilleriet 1972 och byggde ett helt nytt från grunden.

För Caol Ila är detta inget konstigt, man har många gånger genom historien varit först med olika produktionsmetoder. Man var först med skal- och rör-kondensorer, man var först med ångvärme osv.

Idag har man en kapacitet på 6,5 miljoner liter råsprit per år och en stabil kundgrupp som inte vill annat än ha mer. Man har också experimenterat, sedan 1999, med en orökig variant som då och då dyker upp på marknaden i små mängder. Vi hade den i kalendern häromåret och den togs emot ganska väl.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin