Dagens whisky den 20/12 är:

The Westfalian

Region: Tyskland
Ålder: 5 år, kokat 2013
Styrka: 49,2 %
Fat: refill Sherry singelfat från Bunnahabhain, 379 flaskor (1/2 L.)
Buteljerare: Destilleriet… typ.

Doft

Rostade kastanjer över en öppen lägereld, smörkola och torkade fikon.

Med vatten kryper vaniljen fram lite grann, men den är verkligen inte överväldigande, det märks att det är ett refill-fat. När den fått stå ett tag, doftar den honung, men inte speciellt sött, om ni förstår vad jag menar. Istället är den en sälta i doften.

Smak

Fruktig smak av aprikos och ingefära, med en svans av små sura plommon och kryddor. Det finns nånstans i bakgrunden en lätt metallisk smak, som ger såsen en ganska torr karaktär.

Vattnet plockar fram krämigheten, fruktkakan och ingefäran. Den tappar nästan all söthet som fanns tidigare och blir nu väldigt Lowland-aktig. Samtidigt vill jag påpeka – jag tycker inte att den tål vatten speciellt bra.

Eftersmaken är ganska lång, pepprig, rökig och sprinklad med muskotnöt.

Avslutningsvis

OK, jag hoppas att ni njuter av denna lilla tyska överraskning. The Westfalian är egentligen inte ett eget destilleri, i alla fall inte än. Det är Malts of Scotland som vill ha en egen produktion och som började producera 2012. Fast man investerade inte i egen utrustning, utan man nyttjar det närliggande Feinbrennerei Northoff till att producera såsen.

Detta är egentligen ett smart drag, eftersom grundaren Wilhelm Northoff utbildade sig i Skottland och producerade sin egen första whisky redan på 60-talet. Detta visade sig vara för tidigt för Tyskland, så produktionen lades snart ner och man återgick till att producera sina schnapsar och annat munklister.

Så, kunskapen fanns, utrustningen likaså, varför inte? Sagt och gjort, man körde igång och eftersom destilleriet ligger på en gård, började man samtidigt att föda upp skotska Galloway kor med hjälp av restprodukterna. Smart, va!

Man producerar:

  • Grainwhisky på rent vete. Det får ju produceras på vilket sädesslag som helst och dessutom på majs, men här använder man alltså bara vete.
  • Malt whisky som görs klassiskt på korn, som mältas.
  • Amerikansk Corn whiskey producerad på majs och slutligen:
  • Rye whisky, självklart kokad på en blandning av råg och majs.

Gud vad bra att jag fick in den informationen – fullständigt otvingat och av en ren tillfällighet… ?

Slàinte!

Martin Liska