Dagens whisky den 21/12  är:

Octovulin blended malt

Region: Islay
Ålder: 19 år, kokad 1997
Styrka: 52,8 %, fatstyrka
Fat: okända fat, 1421 flaskor
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Intensivt rökig, direkt följd av en tung sötma. Inlagda röda bär och mogen grapefrukt. Det finns en tydlig jordighet i doften också.

Med lite vatten frigörs frukterna ytterligare och de följs dessutom av bacon från en kolgrill. Efter ett tag framträder även en kalkdoft.

Smak

Grillat fläsk kryddat med havssalt och nymalen peppar. Sötman har ändå inte försvunnit, tvärtom är den tydlig och med lite vatten verkar den intensifieras ytterligare. Söt karamell och de röda bären är nu tydligare också, det är spritinlagda jordgubbar. Röken är inte alls lika stark i smaken som den var i doften.

Eftersmaken är inte speciellt lång i mitt tycke, men där är jag inte överens med andra som testat den. Den domineras av sötma, ingefära och en lätt rökighet med ren aska.

Avslutningsvis

Först och främst, namnet. Det är förvirrande och faktiskt lite missledande. Den mer än antyder att Octomore ingår i den här blandningen av malt, men det är omöjligt. Octomore började produceras först 2002 och den här kokades senast 1997. Men ska vi kanske gissa på att den innehåller främst rökig Bruichladdich och Lagavulin som lagrats på Bourbonfat och med ett inslag av några röda vinfat? Det är dock bara en gissning.

I övrigt kan jag inte skriva mer om bakgrunden, eftersom jag verkligen inte vet mer om den, annat än att den var jäkla god och alldeles för dyr… ? 

Slàinte!

Martin